Naslovna » Izlasci » Izložbe » MPU: 55. Dečji oktobarski salon – Moj kućni ljubimac
MPU: 55. Dečji oktobarski salon - Moj kućni ljubimac
MPU: 55. Dečji oktobarski salon - Moj kućni ljubimac

MPU: 55. Dečji oktobarski salon – Moj kućni ljubimac

Pod sloganom „Moj kućni ljubimac“ biće održan 55. Dečji oktobarski salon Muzeja primenjene umetnosti, tokom oktobra i novembra 2020. godine.

Muzej je raspisao konkurs za 55. Dečji oktobarski salon u februaru, a već narednog meseca svet je zadesila pandemija virusa korona. Tako se čitavo društvo našlo u teškoj zdravstvenoj krizi.

„Narednih meseci pratili smo i prolazili kroz okolnosti koje su same po sebi bile teške i psihički opterećujuće, i koje, nažalost, još traju. Ali, šta je ono što je moglo da nas razgali, opusti, i da nam ulije optimizam proteklih meseci. To su naši kućni ljubimci“, objašnjavaju organizatori temu ovogodišnjeg DOS-a.

„Čini se, iz ove perspektive, da je tema koju smo ove godine zadali, na najbolji način, animirala veliki broj mališana i dece. U situaciji ograničenog kretanja, kada su izostajale mnoge redovne dečje, sportske ili porodične i društvene aktivnosti, naši mladi učesnici su se priklonili svojim kućnim ljubimcima. Oni su im bili i uteha i spas, ali i velika inspiracija da iskažu svoje kreativne potencijale.

Životinje deci prave društvo, one su naše veliko blago i zbog toga ih treba dobro paziti i čuvati. Sama činjenica da ljubimca treba pomaziti, nahraniti, prošetati ili odvesti kod veterinara, decu čini odgovornim i boljim malim ljudima. Sve ukućane ljubimci okupljaju u zajedničkoj aktivnosti. Deljenje i igra sa kućnim ljubimcima decu uči poštovanju tuđih osećanja. Takođe, igrajući se sa životinjama naša deca manje vremena provode uz elektronske uređaje. Ljubimci ih rasterećuju napetosti i stresa.

Kada je reč o bolesnoj deci, a posebno o deci sa posebnim potrebama, treba istaći da su mnoga istraživanja ukazala na veoma značajnu ulogu kućnih ljubimaca i životinja. Nesebična privrženost i čista ljubav ovih dragih bića blagotvorno utiču na zdravstveno stanje zdrave, a posebno bolesne dece“, dodaje se u saopštenju.

Na ovogodišnji konkurs za 55. Dečji oktobarski salon prijavilo se 70 ustanova sa 766 radova.

Selekcioni žiri u sastavu – Marija Labudović, dipl. dizajner i konzervator tekstila, i Lea Zei, likovni pedagog – odabrao je 350 radova za izlaganje.

Većina dvodimenzionalnih radova pristiglih na konkurs izvedena je slikarskim tehnikama (tempera, suvi pastel, ili kombinovane tehnike na papiru). Od motiva dominiraju psi, mačke, papagaji i konji. Među radovima o kućnim ljubimcima zaspupljeni su i zeke, kornjače, ribice, ptice, ali i vukovi, ježevi, tigrići, egzotične ribe i bube, kao i neodoljivi lenjivci.

Dečji oktobarski salon svake godine poseti nekoliko hiljada dece, od kojih nekoliko stotina učestvuje u radioničkim programima.

Ova jesen će biti specifična jer će biti prisutan ograničen broj posetilaca na izložbi, kao i broj učesnika na radionicama. (danubeogradu.rs)

55. Dečji oktobarski salon – info

  • Mesto održavanja: Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18
  • Vreme održavanja: 10. oktobar – 28. novembar 2020.
  • Autori kataloga i izložbe: Milica Cukić, muzejski savetnik i Lea Zei, likovni pedagog
  • Organizator: MPU
  • Radno vreme: utorak – subota, 11.00-19.00; nedelja i ponedeljak – zatvoreno

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.