Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Muzički program KCB u oktobru 2020: Koncerti u Galeriji Artget i Muzika Trga
KCB: Koncerti klasične muzike (foto: Ylanite Koppens / Pexels)
KCB: Koncerti klasične muzike (foto: Ylanite Koppens / Pexels)

Muzički program KCB u oktobru 2020: Koncerti u Galeriji Artget i Muzika Trga

Muzički program Kulturnog centra Beograda tokom oktobra 2020. biće održan u Galeriji Artget, Skupštini grada Beograda i na platou ispred KCB.

Ciklus besplatnih koncerata u Galeriji Artget počeće zvukom flaute, zahvalјujući Jovani Lazić i pijanisti Marku Bogdanoviću koji će ovom prilikom izvesti kompozicije Šumana, Rahmanjinova i Hindemita.

Iako je leto već iza nas, toplo vreme nam pruža priliku da čujemo još jedan koncert na otvorenom u okviru ciklusa „Muzika Trga“. U saradnji sa Udruženjem saksofonista Srbije, u sredu, 7. oktobra od 12.00 na platou kod fontana, KCB će organizovati nastup saksofoniste Milana Savića i pijaniste Ukija Ovaskainena. Koncert je deo 7. međunarodnog festivala saksofona Belgrade SAXperience.

Ponedelјak, 12. oktobar od 20.00 je rezervisan za lјubitelјe muzike za klavir. Pijanistkinja Lidija Matić izvešće klavirske sonate Semjuela Barbera, Sergeja Prokofjeva i Jozefa Hajdna, kao i Baladu Frederika Šopena. Lidija Matić je diplomirala na Muzičkoj akademiji u Beogradu u klasi prof. Dušana Trbojevića, magistrirala u klasi prof. Andreje Pregera i usavršavala se u Rimu.

„Koncert u galeriji“ koji će u oktobru biti organizovan u Svečanoj sali Skupštine Grada, jeste završni resital doktorskog umetničkog projekta pijaniste Nemanje Egerića i održaće se u četvrtak, 22. oktobra od 19.30.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Tema njegovog doktorskog projekta obuhvata programsko i interpretativno tumačenje čuvenog klavirskog ciklusa Olivijea Mesijana Dvadeset pogleda na dete Isusa. Od prošle godine Nemanja Egerić radi kao kao stručni saradnik na Fakultetu umetnosti u Nišu.

Koncert realizuju KCB i Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu.

Mesec u Galeriji Artget završiće se koncertom violinistkinje Mine Đekić i pijaniste i kompozitora Milana Aleksića u ponedelјak, 26. oktobra od 20 sati. Program čine dela G. F. Telemana i F. Šuberta, kao i autorska muzika Milana Aleksića.

Aleksić je završio osnovne studije kompozicije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i doktorske studije na FMU u Beogradu. Usavršavao se u zemlјi, SAD, Austriji i Nemačkoj. Violinistkinja Mina Đekić je kao centralnu oblast svog interesovanja izabrala muziciranje u kamernim ansamblima. Sa brojnim sastavima je nastupala na koncertima, festivalima i turnejama u zemlјi i inostranstvu.

Kulturni događaji se i dalјe održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, a broj mesta za publiku u Galeriji Artget smanjen je na 25 i u Skupštini Grada na 50.

Zbog ovih ograničenja, organizatori mole zainteresovane da svoje mesto rezervišu prijavom (naglasiti za koji koncert) na e-mail adresu lidija.maric@kcb.rs ili telefonom na 011/2622-058.

Prijavlјivanje je moguće do dana koncerta u 12.00 ili dok se mesta ne popune.

Već narednog dana, snimak dela koncerta će biti objavlјen na YouTube kanalu Kulturnog centra Beograda i dostupan svima koji nisu uspeli da prisustvuju događaju zbog organičenja. (danubeogradu.rs)

KCB koncerti u oktobru 2020.

Galerija Artget, Trg Republike 5/I

 • Ponedelјak, 5. oktobar (20.00)
  Jovana Lazić, flauta i Marko Bogdanović, klavir
  program: Šuman, Rahmanjinov i Hindemit
 • Ponedelјak, 12. oktobar (20.00)
  Lidija Matić, klavir
  program: Barber, Prokofjev, Hajdn, Šopen
 • Ponedelјak, 26. oktobar (20.00)
  Mina Đekić, violina i Milan Aleksić, klavir
  program: Teleman, Šubert, Aleksić

Svečana sala Skupštine Grada, Dragoslava Jovanovića 2

 • Petak, 2. oktobar (20.00)
  Belgrade Online:
  Milan Savić, saksofon, Ana Radovanović, mecosopran i Uki Ovaskainen, klavir
  program: Brklјačić, Jevtić, Aleksinački, Savić
 • Četvrtak, 22. oktobar (20.00)
  Koncert u saradnji sa Fakultetom muzičke umetnosti
  Nemanja Egerić, klavir
  program: Mesijan

Plato ispred Kulturnog centra Beograda (kod fontane), Trg Republike 5

 • Sreda, 7. oktobar (12.00)
  Koncert na otvorenom:
  Milan Savić, saksofon i Uki Ovaskainen, klavir