Naslovna » Izlasci » Pozorište » Pozorište lutaka „Pinokio“: Premijera predstave „Bela Griva“
Pozorište lutaka "Pinokio": Bela Griva (foto: Predrag Mitić)
Pozorište lutaka "Pinokio": Bela Griva (foto: Predrag Mitić)

Pozorište lutaka „Pinokio“: Premijera predstave „Bela Griva“

U pozorištu lutaka Pinokio, u sredu 14. oktobra od 20.00 biće izvedena premijera predstave „Bela Griva“, u režiji Predraga Stojmenovića.

Prva repriza će biti izvedena 17. oktobra od 12.00.

Predstava „Bela Griva“ je rađena po motivima knjige Renea Gijoa, a po dramatizaciji Ljubinke Stojanović.

Idejno rešenje kostima, scenografije i lutaka je uradio Boris Čakširan, muziku Teodora Sparavalo, a scenski pokret Mirko Knežević.

Igraju: Predrag Grujić, Goran Popović, Željka Mandić, Zorana Milošaković-Tasić, Ivana Todorović, Borko Sarić, Zoran Todorović, Jovan Popović, Dragiša Kosara, Anita Stojadinović, Lako Nikolić, dok su za animaciju konja zaduženi: Filip Vukićević, Miloš Damnjanović, Zoran Vujačić, Stefan Blagojević i Vladimir Maksimović.

Reč reditelja…

Pozorište lutaka "Pinokio": Bela Griva (foto: Predrag Mitić)
Foto: Predrag Mitić

Bela Griva je divlji konj, usamljenik kojem je za galopiranje potrebno beskrajno prostranstvo.

Ponosni vitez sa sopstvenom voljom i zakonima, postaje plen za ljude, koji ne poštuju njegovu slobodu već žele da njim vladaju. Folko, dečak koji odrasta u sličnim uslovima kao konj, jedini u njemu vidi prijatelja.

Ljubav između malog ribara i razuzdanog konja prerasta u njihovu zajedničku borbu za slobodom, koju na kraju plaćaju životom.

Ljudi koji žele da zarobe i ovladaju životinjom, da se nametnu kao vladari sveta, narušavaju prirodu i nisu dostojni da sa drugim bićima dele ovu planetu. (Predrag Stojmenović)

(danubeogradu.rs)