Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Steinway & Sons koncertna sezona 2020/2021: Deneš Varjon
Steinway & Sons koncertna sezona 2020/2021: Deneš Varjon (foto: Mihály Kondella)
Steinway & Sons koncertna sezona 2020/2021: Deneš Varjon (foto: Mihály Kondella)

Steinway & Sons koncertna sezona 2020/2021: Deneš Varjon

Treću Steinway & Sons koncertnu sezonu otvoriće jedna od najznačajnijih ličnosti mađarskog i svetskog pijanizma, Deneš Varjon.

Posle uspešno organizovane dve sezone i uspešno održanih koncerata prestižnih pijanista Borisa Berezovskog, Denisa Kožuhina, Jevgenija Sudbina i Elizabet Leonskaje, Piano Land i Kolarčeva zadužbina organizovaće ovaj koncert 5. novembra 2020. od 20.00 u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Tako će zadržati početni koncept da publici u Velikoj dvorani predstave eminentna imena svetskog pijanizma kao i da promovišu Steinway & Sons instrument, jedinstven po svojoj izuzetnosti kvaliteta.

Ovaj koncert će biti realizovan u saradnji sa CEBEF-om a u okviru 52. BEMUS-a, uz podršku Prijatelja Steinway koncertne sezone, Mađarskog kulturnog instituta „Collegium Hungaricum“.

Na program su:

  • Sonata Op. 27. No. 1 (Betoven),
  • dečje scene Op. 15 (Šuman),
  • Poloneza – fantazija Op. 61 (Šopen),
  • tri narodne pesme Sz. 35a (Bartok) i
  • stare plesne pesme iz zbirke 15 mađarskih seljačkih pesama, Sz. 71 (Bartok).

Ulaznice su u prodaji na biletarnici Kolarčeve zadužbine. Cena ulaznice je 1.500 dinara.

Deneš Varjon – biografija

„Kroz svoju muziku i sviranje Varjon pokazuje ono najvrednije od darova: sposobnost sviranja koja u vama budi da iznova i drugačije slušate i čujete već poznato“. (The Independent)

„Njegovo izvođenje nije kontraverzno ili ekscentrično; njegovo držanje je skromno i mirno. Njegove interpretacije su elegantne, strastvene i uvek tehnički impresivne, a njegova ubedljiva umetnost sviranja, superiornija je od brojinih poznatih pijanista koji redovno nastupaju na glavnoj sceni Karnegi hola“ (The New York Times)

Senzacionalna tehnika, duboka muzikalnost, širok spektar interesovanja učinili su Deneša Varjona jednim od najuzbudljivijih i najcenjenijih umetnika na međunarodnog muzičkoj sceni. Deneš Varjon je odličan solista, prvoklasni kamerni muzičar, umetnički vođa festivala, veoma traženi klavirski pedagog.

Rođen je u Budimpešti 23. februara 1968. godine. Diplomirao na Muzičkoj akademiji Franz List, 1991. godine gde su mu profesori bili Šandor Falvai, Giorgi Kurtag i Ferenc Radoš. Paralelno sa studijama bio je redovni učesnik međunarodnih majstorskih kurseva kod Ser Andraša Šiffa.

Među brojnim priznanjima i nagradama, posebno izdvaja prvu nagradu na Nacionalnom pijanističkom takmičenju Mađarskog radija, na takmičenju kamerne muzike Leo Veiner u Budimpešti i na takmičenju Geza Anda u Cirihu. Dobitnik je nagrade Franc List, Šandor Vereš i nagrade Bartok-Pasztoi (nagrada mađarske vlade).

Kao kruna njegovog umetničkog rada je ovogodišnje priznanje, nagrada Košut, najveće priznanje države Mađarske za rad u polju kulture i umetnosti.

Deneš Varjon je traženi solista na scenama prestižnih koncertnih sala, od njujorškog Karnegi hola do bečkog Koncerthausa i londonskog Vigmor hola. Rado je viđen kao koncertni solista u vodećim svetskim simfonijskim orkestrima.

Među dirigentima sa kojima je sarađivao nalaze se Sir Georg Šolti, Sandor Vej, Ivan Fišer, Adam Fišer, Hajnc Holiger, Leopold Hager, Zoltan Kočiš.

Kamerna muzika ima posebnu i važnu ulogu u muzičkom životu Deneša Varjona. Smatra se jednim od najvećih kamernih muzičara. Često nastupa sa suprugom Izabelom Simon, svirajući zajedno u četiri ruke. U protekloj deceniji organizovali su i vodili nekoliko festivala kamerne muzike, a najnoviji
je bio „kamara.hu“ na Muzičkoj akademiji Franz Liszt u Budimpešti.

Poslednjih godina Varjon je izgradio blisku saradnju sa Alfredom Brendelom: njihov zajednički List projekat predstavljen je, između ostalog, u Velikoj Britaniji i Italiji a Deneš Varjon se redovno pojavljuje i na vodećim međunarodnim festivalima od Marlbora do Salcburga i Edinburga.

Snimao je za izdavačke kuće Naxos, Capriccio i Hungaroton sa priznanjem kritike. Teldec je objavio svoj CD sa „Hommage a Paul Klee“ Šandora Vereša (u izvođenju sa Andrasom Šifom, Hajncom Holigerom i orkestrom Budimpeštanskog festivala). Njegov snimak „Hommage a Geza Anda“ dobio je veoma važne međunarodne odjeke.

Njegov samostalni CD sa delima Berga, Janačeka i Lista objavio je 2012. godine u izdanju ECM. Godine 2015. snimio je Šumanov Koncert za klavir sa VDR Simphonieorchester i Hajncom Holigerom kao i svih pet Betovenovih koncerata za klavir sa Concerto Budapest i Andrašom Kelerom.

Deneš Varjon je od 2018. redovan profesor na studijskim programima Akademije Kronberg, Nemačka. (danubeogradu.rs)