Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » U Kolarcu: Nebeska Rusija – Četiri maljčika
U Kolarcu: Nebeska Rusija - Četiri maljčika
U Kolarcu: Nebeska Rusija - Četiri maljčika

U Kolarcu: Nebeska Rusija – Četiri maljčika

Projekat u Kolarčevoj zadužbini 30. oktobra 2020. od 20.00 pod nazivom Nebeska Rusija – Četiri maljčika, posvećen je sećanju na Vladu Divljana.

Učestvovaće pijanista Aleksandar Šandorov, koji u klavirskom duu sa Nemanjom Nikolićem povezuje muziku omiljenog kompozitora svih učesnika projekta, Sergeja Prokofjeva, tačnije njegov Koncert za klavir i orkestar br 3, sa autorskom muzikom Vlade Divljana.

Koristeći citate Prokofjeva i Divljanove autorske kompozicije, oni stvaraju autentično i novo muzičko delo maksimalno poštujući notne zapise koje koriste.

Kroz naslov projekta kao i kroz sam koncertni program jasno se aludira na „dobri duh“ Vlade Divljana, jer se koriste nazivi pesme odnosno filma koji je nedavno snimljen o njemu (pesma „Maljčiki“, film „Nebeska tema“. Termin „Rusija“ se u nazivu projekta koristi zbog porekla Prokofjeva čija se muzika koristi u koncertnom izvođenju).

Dobro je poznato da Šandorov svoje mesto pronalazi i u drugim muzičkim žanrovima, da je radoznao i smeo u muzičkom izrazu a da je već ostavio značajan trag kao dragoceni saradnik Vlade Divljana tokom decenija zajedničkog rada.

Gradeći mostove ka najvećim Divljanovim hitovima koje vešto ukršta sa muzikom Prokofjeva, u aranžmanu urađenom isključivo za klavir i klavijature, ovaj duo pravi jedinstvenu zvučnu paletu.

Ovakav muzički izraz, s jedne strane postaje zanimljiv svim ljubiteljima muzike Prokofjeva ali i umetničkog izraza Šandorova a s druge strane intrigantan onima koji su rado slušali hitove Divljana. Povezujući skoro nemoguće kroz pronađenu zajedničku nit i ljubav prema muzici Prokofjeva, na jedinstveni način razvijaju ukus nove, buduće publike i privlače ih u koncertne prostore zadržavajući, pri tom, svoj umetnički izraz, senzibilitet i kredibilitet koji je stečen dugogodišnjom uspšenom karijerom.

Pijanisti – ukratko…

Pijanista i pedagog Aleksandar Šandorov, dobitnik je brojnih nagrada. Imao je niz solističkih koncerata i nastupa sa simfonijskim orkestrima i kamernim ansamblima na prostoru nekadašnje Jugoslavije, po Evropi, Kanadi i SAD. Pored klasične muzike svira savremenu i rok muziku a njegove nastupe redovno prati velika pažnja publike i stručne kritike.

Među njegovim bivšim studentima je i Nemanja Nikolić koji je diplomirao na FMU 2010. godine sa najvišom ocenom. Specijalisticke studije završava 2012, a sada radi kao korepetitor u Muzičkoj školi „Petar Konjović“ u Beogradu, član je nekoliko kamernih sastava a pored klasičnog programa izvodi i popularni, džez i filmski repertoar. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.