Naslovna » Izlasci » Izložbe » Železnički muzej: Izložba „Na kolosecima prošlosti“
Železnički muzej: Izložba "Na kolosecima prošlosti" (foto: ŽM)
Železnički muzej: Izložba "Na kolosecima prošlosti" (foto: ŽM)

Železnički muzej: Izložba „Na kolosecima prošlosti“

Povodom obeležavanja sedamdesetogodišnjice postojanja, u Železničkom muzeju je otvorena izložba „Na kolosecima prošlosti“.

Železnički muzej u Beogradu osnovan je u februaru 1950. U to vreme bio je jedini muzej na tlu tadašnje FNRJ i drugi tehničko-istorijski muzej u Srbiji. Rešenje o osnivanju Železničkog muzeja 1. februara 1950. godine potpisao je Todor Vujasinović, ministar železnica FNRJ.

Prvi upravnik Muzeja bio je Dragoljub Janković, a prvu stalnu postavku „Kroz istoriju jugoslovenskih železnica“ Muzej je dobio 30. aprila 1953. godine.

Danas je Železnički muzej tehničko-istorijski muzej u sastavu „Železnica Srbije“ a.d. i njegova osnovna delatnost je da prikuplja, sređuje, izlaže, održava i čuva predmete i dokumenta, svedočanstva o nastanku i razvoju železnice.

Muzej je, takođe, i jedan od najstarijih kulturnih institucija na Balkanu, koji predstavljajući javnosti tehnička kulturna dobra kao deo bogatog nacionalnog nasleđa iz prošlosti, populariše železnički saobraćaj, ali i podiže svest o tome da je neophodno zaštititi svaki delić železničke istorije, nastojeći da na taj način nacionalno nasleđe čuva, ali i razvija.

Muzejski fond broji oko 3.500 predmeta, koji su raspoređeni u četiri osnovne zbirke: Tehničku, Istorijsku, Umetničku i Zbirku primenjene umetnosti. Muzej raspolaže i bogatim Arhivskim odeljenjem i stručnom bibliotekom, kao i zbirkom modela i maketa, koja ilustruje razvoj železničkih sredstava kod nas.

Železnički muzej na otvorenom…

Železnički muzej ima i svojevrstan „muzej na otvorenom“ – Odeljenje uzanog koloseka Požega, koje je u aprilu obeležilo trideset godina rada. U ovom odeljenju čuvaju se neki od najstarijih i najvrednijih eksponata iz Tehničke zbirke – lokomotive uzanog koloseka.

Najznačajnije među njima su: lokomotiva „Rama“, za koju se smatra da je dovukla prvi voz u Sarajevo; zatim „Milan“, prva lokomotiva koja je građena u Kraljevini Srbiji 1882, kao i lokomotiva „Kostolac“ koja uživa status kulturnog dobra i koja je povodom obeležavanja stogodišnjice završetka Velikog rata, novembra 2018, bila izložena u Francuskoj.

Izložba „Na kolosecima prošlosti“

Železnički muzej: Izložba "Na kolosecima prošlosti" (foto: ŽM)
Foto: Železnički muzej

U Galeriji Železničkog muzeja prikazan je samo delić istorije, fragment prošlosti koji govori o razvoju železnice i železničarima.

Izložba „Na kolosecima prošlosti“ otvorena je do sredine decembra, a posetioci je mogu pogledati svakog radnog dana od 9.00 do 15.00, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Ulaz u Železnički muzej je slobodan (Nemanjina 6, ulaz iz parka). (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.