Naslovna » Izlasci » Pozorište » Akademija 28: Premijera interaktivnog mjuzikla „Baš čarobna frula“
Predstava "Baš čarobna frula" (foto: Sale Jančević)
Predstava "Baš čarobna frula" (foto: Sale Jančević)

Akademija 28: Premijera interaktivnog mjuzikla „Baš čarobna frula“

Premijera interaktivnog mjuzikla „Baš čarobna frula“ za decu i (ne)odrasle biće održana 15. novembra 2020. od 16.00 u Akademiji 28.

Edukativna predstava „Baš čarobna frula“ nastala je po tekstu Nikole Ugrinovića i Monike Romić, kao fuzija preplitanja različitosti u umetnosti. Ovo je predstava koja govori da je decu potrebno učiti pravim vrednostima i naučiti da uživaju u pravom odabiru muzike.

Nižu se pesme o Mocartu, ali i iz njegove „Čarobne frule“ (čuvene arije Kraljice noći, duet Papageno i Papagena…), kao i popularne kompozicije „Mala noćna muzika“, „Turski marš“ i mnoge druge.

– Želimo da na ovaj način, približavamo deci, na njima prihvatljiv način, istinski vrednu muziku. Cilj nam je bio da kroz predstavu istaknemo važnost obrazovanja i učenja, kao glavnog pokretača svih naših ideja. Živimo u vremenu u kome nam brzina života i veliki broj nagomilanih obaveza retko daju mogućnost da na miru pročitamo neku lepu knjigu ili poslušamo dobru muziku. Ova predstava ističe vrednost toga, kao suštine života – izjavila je reditelj Monika Romić i pozvala roditelje dece uzrasta od tri do 10 godina da dovedu decu i da uživaju u predstavi.

Radnja ovog komada publiku vodi u 1791. godinu, na jedan od bečkih dvorova, gde Mocart neuspešno pokušava da dovrši svoju novu operu.

U sred stvaralačkog rada, dok deci, koja su greškom šašavog batlera Šambelona, dovedena na čas muzike, prepričava radnju opere, pojavljuje se, pravo niotkuda – Izgubljena, koja ne zna ništa o sebi – ko je, šta je, gde je pošla i zašto je došla?

Jedino što zna da je vrlo potrebna ljudima. Zajedno sa decom, pokušavaju da odgonetnu šta bi ona mogla biti, te tako, deca pogađaju pitalice, zajedno sa glumcima prave zvuk kiše i oluje, pevaju, želeći da odgonetnu tu misteriju.

Pokušavajući da dobije odgovore na sva pitanja, kompozitor uviđa da će odgonetanje na njih biti ključno za nastanak njegove opere.

U predstavi učestvuju Nađa Đoković kao Mocartova muza – deci vrlo prepoznatljivo lice, pesnikinja, glumica, kompozitorka, koja je obradila Mocarta u karantinu i pokazala da je moguće biti zapažen i kroz prave vrednosti. Nikola Ugrinović kao Mocart – već dokazano lice dečije scene, glumac, plesač, pevač, asistent na Fakultetu savremenih umetnosti. (danubeogradu.rs)