Naslovna » Izlasci » Izložbe » Dan Muzeja Jugoslavije: Razni programi i besplatan ulaz
Dan Muzeja Jugoslavije: Muzej 25. maj (foto: Nemanja Knežević)
Dan Muzeja Jugoslavije: Muzej 25. maj (foto: Nemanja Knežević)

Dan Muzeja Jugoslavije: Razni programi i besplatan ulaz

Dan Muzeja Jugoslavije ove godine biće obeležen nizom programa i besplatnim ulazom za posetioce od 28. novembra 2020. godine.

U subotu, 28. novembra, program će biti u znaku obeležavanja 75 godina od kraja Drugog svetskog rata. Od 14.00 publika će na YouTube kanalu Muzeja moći da prati prenos vođenja kroz kustoske intervencije, koje su na stalnoj postavci realizovane upravo ovim povodom. Kustosi će približiti publici predmete koje su izdvojili i kroz njih će akcentovati konkretne istorijske trenutke i važne društvene pojave iz ovog perioda. Link za praćenje je OVAJ.

U nedelju 29. novembra od 13.00 publiku očekuje autorsko vođenje kroz aktuelnu izložbu dokumentarnih fotografija „TANJUG javlja, rat je završen“.

Istog dana od 19.00 na YouTube kanalu Muzeja Jugoslavije svi zainteresovani moći će da prate diskusiju „Sloboda narodu!“. Učesnici će biti Sanja Horvatinčić, postdoktorantkinja na Institutu za istoriju umetnosti u Zagrebu i Andrej Grubačić, redovni profesor antropologije na Institutu za integralne studije u Kaliforniji i gostujući profesor na Univerzitetu u Berkliju.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Kroz razgovor koji će moderirati istoričarka, kustoskinja u Muzeju Jugoslavije, Jovana Nedeljković, učesnici će preispitivati koncept slobode koristeći kao okosnicu primere dva radikalna emancipatorska pokreta koja u svom radu istražuju – jugoslovenski Narodnooslobodilački i kurdski oslobodilački pokret.

Na sam rođendan Muzeja, u utorak, 1. decembra od 19.00 publika će na muzejskom YouTube kanalu moći da prati nastup poznatog beogradskog sastava Fish in Oil iz Muzeja Jugoslavije, a oni će ovom prilikom izvesti poseban repertoar jugoslovenskih revolucionarnih pesama.

Obeležavanje ovogodišnjeg Dana Muzeja, završava se 2. decembra otvaranjem izložbe „Alan Ford trči počasni krug“.

Muzej Jugoslavije: Stalna postavka
Muzej Jugoslavije: Stalna postavka

Pored pomenutih sadržaja, najmlađe posetioce na stalnoj postavci očekuje svojevrsni „put oko sveta„. Naime, u svakoj od pet izložbenih sala nalaze se mape koje upućuju na tragove do određenih muzejskih predmeta. Kako se fond Muzeja pretežno sastoji od brojnih poklona koje je Josip Broz Tito dobijao tokom života, deca imaju priliku da se, pronalazeći tragove, kreću kroz stalnu postavku, putuju kroz različite zemlje i vremenske periode, uče kroz eksponate o istorijskim događajima i ličnostima, udaljenim kulturama, običajima. U igri učestvuju deca i njihovi pratioci samostalno i nezavisno od drugih posetilaca.

Povodom Dana Muzeja biće dodeljene i zahvalnice saradnicima i darodavcima Muzeja, a takođe ovim povodom, ulaz u muzejski kompleks tokom vikenda, 28. i 29. novembra, za sve posetioce biće slobodan.

Prilikom posete Muzeju obavezno je poštovanje svih trenutno važećih mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.