Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » „Dara iz Jasenovca“ – srpski kandidat za nagradu Oskar
"Dara iz Jasenovca" - srpski kandidat za nagradu Oskar (foto: Pixabay)
"Dara iz Jasenovca" - srpski kandidat za nagradu Oskar (foto: Pixabay)

„Dara iz Jasenovca“ – srpski kandidat za nagradu Oskar

Film „Dara iz Jasenovca“ reditelja Predraga Antonijevića predstavnik je Srbije u trci za 93. nagradu Oskar Američke akademiјe filmske umetnosti i nauke.

Ovaj film je predložen za Oskara u kategoriji za najbolji međunarodni film ((International Feature Film Award).

Odluku je donela komisija u sastavu: Dobrivoje Tanasijević – Dan Tana (član Američke akademije filmske umetnosti i nauke, član komisije po predlogu FCS-a), Miroslav Lekić (ispred Udruženja filmskih umetnika Srbije), dr Ivana Kronja i Tanja Bošković (po predlogu AFUN-a), Sandra Perović (ispred Upravnog odbora FCS-a), Dara Džokić (ispred Udruženja filmskih glumaca Srbije) i Dejan Lutkić (po predlogu FCS-a).

U obrazloženje odluke Selekcione komisije piše:

„Komisija izražava veliko zadovoljstvo, jer smo ove godine imali izuzetno kvalitetnu, žanrovski raznoliku filmsku ponudu.

Izabrani film ‘Dara iz Jasenovca’ je emotivno snažna drama koja se bavi istorijskom traumom nudeći pre svega poštovanje prema žrtvama. Tema je izuzetno značajna, bolna i traumatična, pri čemu je film izbegao zamku da se ponovo probude aveti prošlosti jer nije stavljen u politički diskurs.

Tragične okolnosti nisu predočene u kontekstu opšteg zločina, već je tragedija personalizovana. Zločin ima svoje ime i prezime, tako da se film ne bavi brojkama i opštim mestima, već pojedinačnim sudbinama, stvarajući na taj način veoma sugestivnu sliku tragedije koja se dogodila. Bila je potrebna velika hrabrost celokupne autorske ekipe da se prihvati tako delikatne teme.

Članovi komisije ističu visok umetnički kvalitet filma, vrsnu režiju, britak scenario, fotografiju koja doprinosi vizuelnoj poetici filma, muziku, scenografiju i kostim, kao i ekspresivnu glumu postignutu u ovom ‘ansambl filmu’ (naročito kada je reč o ženskim likovima). Kroz sudbinu čitavih porodica, prikazana je snaga volje malog čoveka, kao i ogromna ljubav i čovečnost u okolnostima koje su teško zamislive.

Ceneći pre svega kvalitet filma, a imajući u vidu i značaj teme kojom se bavi, komisija sa velikim zadovoljstvom bira film ‘Dara iz Jasenovca’ kao srpskog kandidata za nagradu Oskar“.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.