Naslovna » Izlasci » Izložbe » Etnology People: Izložba „Slovačka svadba“ na Kalemegdanu
Etnology People: Izložba "Slovačka svadba" na Kalemegdanu
Etnology People: Izložba "Slovačka svadba" na Kalemegdanu

Etnology People: Izložba „Slovačka svadba“ na Kalemegdanu

Izložba fotografija „Slovačka svadba“ otvorena je do kraja novembra 2020. ispred Paviljona „Cvijeta Zuzorić“ na Kalemegdanu.

U okviru programa ovogodišnjeg Etnology Fest-a, na sedam postamenata (21 izložbeni pano), prikazane su svadbene nošnje Slovaka iz Bačke, Banata i Srema kroz istoriju.

Fotografije predstavljaju bogat kolorit slovačke nošnje, kao i status porodica do Drugog svetskog rata. Na prikazanim fotografijama nošnje su izrađene od materijala koji su kupovani u Beču, Budimpešti, Pragu, Parizu, Istanbulu, a dominira kašmir, somot, otoman, atlas, štof…

U slovačkoj tradiciji, mlada se prvobitno udavala u crnoj nošnji, koja je predstavljala tugu za mladošću i slobodom i tugu zbog rastanka od doma. Posle Prvog svetskog rata uvedena je bela svadbena nošnja, kao simbol radosti i novog početka.

Prostor sadašnje Vojvodine, Slovaci naseljavaju od VXI veka i do danas su očuvali svoj nacionalni i kulturni identitet.

Etnology Fest šalje poruku da je kultura i kulturno nasleđe jednog naroda ujedno i njegov identitet i da bez tradicije nema budućnosti. Festival i izložbu „Slovačka svadba“ organizuje agencija Super Star Culture, uz podršku JP „Beogradska tvrđava“, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Kulturnog centra Kisač i Slovačkog kulturno informativnog centra. (danubeogradu.rs)