Naslovna » Izlasci » Izložbe » Galerija DOB: Izložba „Sve što smo stvorili postoji da uništi“ Tamare Spalajković
Galerija DOB: Izložba "Sve što smo stvorili postoji da uništi" Tamare Spalajković
Galerija DOB: Izložba "Sve što smo stvorili postoji da uništi" Tamare Spalajković

Galerija DOB: Izložba „Sve što smo stvorili postoji da uništi“ Tamare Spalajković

U Galeriji DOB biće otvorena izložba „Sve što smo stvorili postoji da uništi“ Tamare Spalajković od 24. novembra do 11. decembra 2020.

„Monolog postaje dijalog u organizaciji misli koju nam Tamara Spalajković predstavlja svojim tekstom, a zatim i slikama (svime onim što nije čist tekst). Ona se suštinski bavi pozicijom čoveka u doba kraja, u vreme dopuštanja ili čak kreiranja propusta, u dilemi lošeg i dobrog i njihove dihotomije, čime se zauzvrat otvara mogućnost stvaranja novog, i u očima mnogih od nas, nemogućeg.

Besomučno pretresanje prava čoveka na postojanje ili nepostojanje, stvaranje radi razaranja, rat radi ljubavi ili vere, postaje jedno banalno preispitivanje ispod pritiska svega onoga što je iznad čovek samog (država, a više od nje kapital, a više od kapitala njegova personifikacija u broju i simbolu 1%, pod alijasom ljubav, porodica, rodoljublje)…“

(Isečak iz predgovora za katalog Natalije Paunić, kustoskinje izložbe)

Tamara Spalajković (1996, Beograd) diplomirala je u julu 2019. na Odseku vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u klasi profesora Mrđana Bajića i Radoša Antonijevića, trenutno studira na drugoj godini master studija na Fakultetu likovnih umetnosti u Brnu.

Jedna je od osnivača umetničkog kolektiva Institut za Aplauz (IZA). Radila je kao saradnica Ulične galerije u 2018. godini. Dobitnica je nekoliko nagrada.

Imala je svoju prvu samostalnu izložbu u oktobru ove godine u galeriji Monomach u Brnu. Izlagala je na grupnim izložbama u Srbiji i regionu.

Galerija Doma omladine Beograda (Makedonska 22) otvorena je od utorka do nedelje od 12.00 do 17.00, a ponedeljkom ne radi. (danubeogradu.rs)