Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložbe u Kulturnom centru Beograda – novembar 2020.
Izložbe u KCB - novembar 2020: Marko Crnobrnja (Art / detalj)
Izložbe u KCB - novembar 2020: Marko Crnobrnja (Art / detalj)

Izložbe u Kulturnom centru Beograda – novembar 2020.

U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, novembarske izložbe u Kulturnom centru Beograda biće otvorene u četvrtak, 12. novembra 2020.

Da bi se izbegla uobičajena gužva, zvaničnog otvaranja neće biti, pa će prve večeri prostori biti otvorene već od 12.00, dok će broj posetilaca biti ograničen na najviše deset osoba po galeriji.

Sve izložbe će biti otvorene do 3. decembra 2020.

Galerija Arget: Međunarodno studentsko bijenale umetnosti knjige [s]BUK2: Foto-knjiga

2. Međunarodno studentsko bijenale umetnosti knjige
2. Međunarodno studentsko bijenale umetnosti knjige
 • KCB, Galerija Artget (Trg republike 5/I)
 • 12. novembar – 3. decembar 2020.
 • Radno vreme: 12.00 – 20.00; nedeljom zatvoreno
 • Umetnički direktor Galerije Artget je Aleksandar Kostić

Ovogodišnje, drugo po redu Međunarodno studentsko bijenale umetnosti knjige [s]BUK2, održava se i u Domu kulture „Studentski grad“. Na izložbi su predstavljeni radovi studenata iz Srbije kao i iz zemalja regiona, Evrope i Azije (Italija, Austrija, Nemačka, Slovenija, Hrvatska, Litvanija, Singapur, Portugalija, Španija, Kolumbija, Šri Lanka i dr).

Pored 49 radova u dosadašnjoj kategoriji Artist Book / Knjiga umetnika (DK „Studentski grad“), ove godine su u novouvedenoj kategoriji Photo Book / Foto-knjiga (Galerija Artget) izložena 23 rada.

Radovi su odabrani glasanjem stručnih umetničkih žirija. Usled nemogućnosti slanja, radovi pojedinih autora biće predstavljeni u digitalnoj formi. Izuzetna raznovrsnost radova, u pogledu ideje i umetničkog izraza, svedoči o sve većem interesovanju mladih umetnika za ovaj medij i o nastojanju da se prevaziđe stroga definicija knjige kao konačnog objekta.

Pored radova prispelih na konkurs, specijalni gost (u digitalnom obliku i onlajn) u kategoriji Foto-knjiga je Departman za fotografiju i nove medije Akademije umetnosti i dizajna iz Bratislave (Slovačka) sa radovima svojih studenata pod pedagoškim vođstvom doc. mr.um. Olje Triaške Stefanović i mr. um. Juraja Blaška.

Sastavni deo [s]BUK bijenala čini program radionica i predavanja koji uključuju i goste-umetnike i predavače iz inostranstva, ali zbog aktuelne epidemiološke situacije, prateći program ovogodišnje izložbe biće realizovan uglavnom putem onlajn platforme.

Program pogledajte na OVOM LINKU.

Likovna galerija: Marko Crnobrnja – Sve smo pogrešno razumeli…

Marko Crnobrnja - Rađanje Venere
Marko Crnobrnja – Rađanje Venere
 • KCB, Likovna galerija (Knez Mihailova 6)
 • 12. novembar – 3. decembar 2020.
 • Radno vreme: 12.00 – 20.00; nedeljom zatvoreno

Što više simboličkih referenci uočavamo u jednom umetničkom delu, to je komplikovanije odgonetnuti njegov kontekst, te je prostor za različite interpretacije podjednako širok kao npr. u polju apstraktne umetnosti. Ako nismo sigurni da je Kain ubio Avelja, ili da je Eva bila ta koja je uzela jabuku, a ne Adam, da li možemo u potpunosti da razumemo smisao i kontekst dela koje se nalazi pred nama?…

Kroz svoj dosadašnji opus, Marko Crnobrnja se profilisao kao umetnik-pedagog, autor koji u središte svog skulptorskog promišljanja smešta figuru deteta i kroz svedene postavke stvara izuzetno narativne kompozicije didaktičkog karaktera.

(…) Dvanaest scena obrazuju konstelaciju u prostoru koja se može okarakterisati i kao kratak uvod u istoriju umetnosti, pregled najpoznatijih, ili najprepoznatljivijih, primera prikazanih u tri celine sakralne, svetske i nacionalne umetnosti, u koje je inkorporirana zatečena figura dečaka, tinejdžera u nedoumici, koji se po prvi put susreće sa njima.

(…) Ono što je karakteristično za ovu seriju, a drugačije u odnosu na ranije radove Marka Crnobrnje u kojima je noseća poruka vrlo jasna i nedvosmislena, jeste da svaka scena sadrži svojevrstan obrt, duhovito izvrtanje situacije i udaljavanje od opšte prihvaćenog narativa do kojeg dolazi usled pogrešne percepcije, neupućenosti u osnove ne samo istorije umetnosti, nego i biblijskih, istorijskih tema i opšte kulture generalno.

(…) Sam naslov izložbe „Sve smo pogrešno razumeli…“ predstavlja svojevrsno upozorenje Marka Crnobrnje upućeno publici, kratak komentar koji treba navede publiku da se zapita pred onim što vidi, da kritički preispita, jer stvari najčešće ne stoje onako kako to izgleda na prvi pogled. (Iz teksta Marijane Vaščić)

Galerija Podroom: Branko Milisković – Obmane / Delusions

Branko Milisković - Obmane
Branko Milisković – Obmane
 • KCB, Galerija Podroom (Trg republike 5/-1)
 • 12. novembar – 3. decembar 2020.
 • Radno vreme: 12.00 – 20.00; nedeljom zatvoreno
 • Kustoskinja: Katarina Kostandinović
 • Saradnice na projektu: Lana Pavkov, Milica Drinić
 • Program uz izložbu: 12. novembar od 18.00 do 20.00 – živa instalacija

U okviru izložbe „Obmane“ biće predstavljeni novi radovi Branka Miliskovića, izrežirane, filmične pokretne slike, koje referišu na prošlost, sadašnjost i neizvesnu budućnost. Ovo je do sada možda najintimnije delo autora, čija je umetnička praksa povezana sa političkim komentarima i visoko estetizovanim karakterima.

„Obmane“ potiču iz Miliskovićevih sirovih osećanja i hladnog intelektualnog propitivanja, one su rezultat propitivanja priča koje pričamo o sebi, o svojim opsesijama i željama, koje su na granici između realnosti i fantazije.

Umetnost Branka Miliskovića je teatralna, koncipirana kroz pažljivo konstruisane scenske karaktere, vođena uglavnom amalgamom teksta, igrom reči i slike. Njegovi performansi su visoko estetizovani i često na granici teatra, opere i performansa.

„Obmane“ izgledaju kao lucidna projekcija iluzija, fantazirane stvarnosti, opsesija, sve to što se formira kao sanjarenje, maštanjarenje ili blistava, iskrena meditacija na kratkotrajne užitke i trajne bolove postojanja. Postavka/izložba tako deluje kao filmična situacija poput sna, performativnog sna, performativne izložbe ili pak, psihotičnog stanja koje karakteriše preterana žudnja, strastvena psihoza ili erotomanija.

Erotomanija, između ostalog, predstavlja tip patološkog tugovanja, poremećaj vezivanja, nestabilnosti u identitetu i pokazatelj je slabog testa realnosti. U ovom slučaju, ljubomora, tugovanje, čežnja za drugim, nekim ko je odsutan, ima bitnu ulogu u projekciji brige i opsesije. Taj drugi, „stranac“ osmišljen je kao mehanizam putem koga se prikrivaju depresija, lucidnost i usamljenost.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.