Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Nova akcija – Nedelja nauke 2020.
Kreativni centar: Nova akcija - Nedelja nauke 2020.
Kreativni centar: Nova akcija - Nedelja nauke 2020.

Kreativni centar: Nova akcija – Nedelja nauke 2020.

Povodom Svetskog dana nauke izdavačka kuća Kreativni centar organizovala je akciju Nedelja nauke 2020 od 9. do 15. novembra.

Svetski dan nauke za mir i razvoj, 10. novembar, ustanovio je UNESKO i obeležava se širom sveta od 2002. godine kako bi se skrenula pažnja na potrebu za novom vezom između nauke i društva.

Knjige iz oblasti popularne nauke važan su segment izdavaštva Kreativnog centra – do sada je 10 knjiga tog izdavača dobilo nagradu Neven za popularnu nauku, a ta izdanja su odlično primljena i u svetu i prevedena su na veliki broj jezika.

„Popularna nauka zapravo jeste nauka! Ali to je nauka za one koji nisu naučnici, za one koji su suviše mali da bi to bili, za one koji vole i za one koji ne vole da uče, za one koji hoće mnogo da saznaju i za one koji žele dobro da se zabavljaju. A takvih je mnogo više od onih koji su već dobili Nobelovu nagradu“, navela je Milena Trutin, urednica izdanja iz oblasti popularne nauke u Kreativnom centru.

Tokom akcije Nedelja nauke 2020, 10 odabranih knjiga iz oblasti popularne nauke za decu biće na posebnom popustu od 30%. Ova akcija važi u knjižarama Kreativni centar u Beogradu (Makedonska 30 i Uroša Martinovića 12), kao i na sajtu ove izdavačke kuće.

U okviru akcije Nedelja nauke sniženo je 10 knjiga namenjenih osnovcima…

Nauka. 40 naučnika i istraživača

Upoznajte 40 velikih naučnika i istraživača – matematičara, astronoma, fizičara, hemičara, biologa, informatičara… Saznajte biografske podatke o njima, koja su njihova velika otkrića i u kojim okolnostima su nastala.

Mali kućni ogledi

Mali kućni ogledi sadrže 240 ideja za naučne eksperimente koje deca bezbedno mogu izvesti sama ili uz malu pomoć odraslih. Tokom rada deca će se zabaviti, a istovremeno će se i upoznati s nekim osnovnim zakonitostima prirodnih nauka.

50 eksperimenata iz hemije

Ova knjiga upoznaje mlade čitaoce sa zanimljivim svetom hemije. Kroz toplu priču o druženju u hemijskoj laboratoriji i uz raznovrsne oglede dete razvija zainteresovanost za prirodne nauke i usmerava se ka istraživanju čarobne prirode koja ga okružuje.

50 eksperimenata iz mikrosveta

Pročitaj zanimljive priče o nevidljivim bićima i otkrij na šta sve mikroorganizmi mogu da utiču. Izvedi eksperimente, ispitaj osobine mikroorganizama i potraži mesta na kojima mogu da se sretnu mikroorganizmi.

50 eksperimenata iz živog sveta

Učenje je odlična zabava! Sa raspevanom nastavnicom koja svuda vidi prirodu, kreni u istraživanje živog sveta. Saznaj kakve su sličnosti i razlike između živih bića i koji naučnici su ih proučavali. Izvedi eksperimente i upoznaj se sa životnim procesima koji se događaju u svim organizmima.

55 eksperimenata iz prirode

55 eksperimenata iz prirode je knjiga koja usmerava mladog čitaoca ka istraživanju prirode. U njoj su povezane dve nauke – biologija i fizika. Zanimljive priče iz biljnog i životinjskog sveta prikazuju fizičke pojave koje se kod pojedinih vrsta mogu zapaziti. Objašnjenja su uverljiva i jednostavna, bez formula i definicija, a eksperimenti u knjizi omogućavaju detetu da se uveri u osobenosti fizičkih pojava.

Astronomija

Astronomija je knjiga koja upoznaje čitaoce s osnovnim principima astronomske nauke i otkriva im mnoštvo zanimljivosti koje su u vezi s njom. Čitalac može saznati šta je astronomija, kakva sve sazvežđa postoje, kako nastaje pomračenje Sunca i Meseca, od čega se sastoji rep komete, šta su supernove, kako nastaju crne rupe.

Radeći vežbe predložene u knjizi astronomija dete može samo da otkrije i nauči nešto više o različitim oblastima astronomije, kao i da pronađe zvezdu Severnjaču, da obeleži sopstveni meridijan, da prati Mesečeve mene, da noću odredi gde se nalazi, da raspoznaje sazvežđa, da zagreje vodu energijom zvezde!

Meteorologija

Saznaj: koji su predznaci lepog vremena, a koji lošeg; kako se vrše meteorološka merenja i osmatranja; šta se događa pri kretanju velikih vazdušnih masa; kakve prognoze vremena postoje; kako ljudi utiču na klimu.

Probaj: da odrediš dnevni hod temperature; da odrediš smer i brzinu vetra; da prepoznaš rod oblaka; da izračunaš udaljenost grmljavine od mesta na kojem se nalaziš; da koristiš meteorološke karte.

Zamisli život bez struje

Šta god da radimo – zavisimo od struje. Ona nam omogućava grejanje, osvetljenje, prevoz i zabavu. Struja je oduvek postojala, ali smo tek u poslednjih dvestotinak godina naučili kako da je iskoristimo. Saznaj šta struja čini za nas i kako smo u prošlosti uspevali da živimo bez nje.

Periodni sistem elemenata

Da li vam se desilo da pobrkate bor i barijum ili hlor i fluor? Bez panike! Ova knjiga vam priskače u pomoć i predstavlja periodni sistem kakav dosad niste videli. Uz kombinaciju nauke i umetnosti svaki element periodnog sistema dobio je jedinstveno lice, glas i stil. Sa originalnim junacima ove knjige hemija postaje laka i zanimljiva!