Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Krizni štab i Vlada Srbije: Nove mere bezbednosti, 21. novembar 2020.
Krizni štab: Nove mere bezbednosti (foto: Pixabay)
Krizni štab: Nove mere bezbednosti (foto: Pixabay)

Krizni štab i Vlada Srbije: Nove mere bezbednosti, 21. novembar 2020.

Danas, 21. novembra 2020, Vlada Srbije, na preporuku Kriznog štaba, proglasila je nove mere bezbednosti i za zaštitu od širenja virusa korona.

Mere bezbednosti važiće od utorka, 24. novembra 2020.

Radno vreme do 18.00

Skraćenje radnog vrenena do 18.00 restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima.

Korišćenje lične zaštitne opreme

Obavezno je i bezuslovno korišćenje lične zaštitne opreme (nošenje zaštitne maske) u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti.

– Dogovorili smo se da jedan broj mesta oslobodimo u Beogradu za teže pacijente. Lakši pacijenti će ići u Nišku banju, a danas u privremene bolnice u Nišu i Kragujevcu. To će početi uskoro, da bi mogli da mirnije sačekamo noć – rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Zabrana okupljanja više od pet osoba

Zabrana svih javnih okupljanja s prisustvom više od pet osoba, u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Od ove mere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta (minimum 4 m² po osobi).

Rad od kuće – gde je moguće

Omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta.

Stroga kontrola u vozilima JGP

Stroga kontrola obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog gradskog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.

– Pojačaćemo gradski prevoz da bi bile manje gužve, kada se popuni gradski prevoz do 50 odsto putnik, neće stajati na stanici, dok se ne raščisti gužva – rekao je Lončar.

Stroga kontrola kućne izolacije…

Stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije), kao i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi.

Mere važe sledećih deset dana

Gore navedene mere su oročene na period od deset dana, nakon čega će biti iznova razmotrene u svetlu kretanja epidemiološke situacije.

– Ljudi, nije vreme za kontakte, biće slava, biće boljih vremena, danas nije vreme za to. Slavu proslavite kod kuće sa onima sa kojima živite, svaki drugi kontakt je rizičan – naglasio je Lončar.

Igranje sa tankim korona živcima

Zakazana je sednica Kriznog štaba juče, 20. novembra 2020. u 9.00. Posle završene sednice očekivala se konferencija za novinare, ali…

Prvo smo juče čuli izjavu ministra zdravlja Zlatibora Lončara…

„Od jutros su cela pulmologija i grudna hirurgija Kliničkog centra Srbije prešle u kovid-sistem… Policijski čas nije čarobno rešenje i to nije bila tema današnje sednice Kriznog štaba. Prekid kontakata je jedini lek za smanjenje brojki“.

„Na sednici Kriznog štaba izvršen je presek stanja epidemije i utvrđen predlog novih mera“, ali Lončar nije mogao da ih saopšti, jer se čeka „da ih lekari iz Kriznog štaba stave na papir“ i da se konsultuju sa pravnicima, da bi se videlo da li su mere u skladu sa zakonom.

Onda je zakazana konferencija za novinare Kriznog štaba za 15.00… pa je otkazana.

U međuvremenu: „Svaka porodica sada treba da bude svoj krizni štab koji određuje šta je najbolje za sve njene članove, a svako svoj sopstveni kontrolor“, istakla je za RTS ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević. Dodala je da „nema novih mera koje mogu da se donesu, a da su suštinski važne; jedine mere jesu nošenje maski i fizičko distanciranje“.

Do večernjih sati očekivalo se neko saopštenje, ali je najavljeno da će tek u subotu biti objavljeno šta je Vlada Srbije odlučila…

(danubeogradu.rs)

 

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.