Naslovna » Izlasci » Izložbe » Muzej nauke i tehnike: Izložba „Naši veliki izumitelji“
Muzej nauke i tehnike: Izložba "Naši veliki izumitelji"
Muzej nauke i tehnike: Izložba "Naši veliki izumitelji"

Muzej nauke i tehnike: Izložba „Naši veliki izumitelji“

Muzej nauke i tehnike i Zavod za intelektualnu svojinu predstavljaju izložbu „Naši veliki izumitelji“ koja će biti otvorena do 9. decembra 2020.

Dana 15. novembra 2020. godine, Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije obeležava 100 godina svog postojanja. Povodom ovog jubileja u Muzeju nauke i tehnike je izložena serija postera „Naši veliki izumitelji“.

Ubrzo po osnivanju Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, ukazom prestolonaslednika Aleksandra I Karađorđevića, 15. novembra 1920. doneta je Uredba o zaštiti industrijske svojine i osnovana je Uprava za zaštitu industrijske svojine pri Ministarstvu trgovine i industrije. Zavod je više puta tokom svoje istorije menjao naziv, obim nadležnosti i teritorijalne okvire delovanja, ali je poslove iz svoje nadležnosti sprovodio u kontinuitetu.

Iako je prvi patent registrovan u tadašnjoj Upravi bio preneti ugarski patent „Stroj za pečenje rakije„, kazandžije Milana T. Jovanovića iz Novog Sada, prvi patent koji je odobrila Uprava domaćem podnosiocu registrovan je pod brojem 7 sa nazivom „Sama sebe ljuljajuća kolevka„.

Pronalazaštvo na ovim prostorima je postojalo i mnogo ranije pa će na ovoj izložbi biti predstavljeno 14 poznatih srpskih pronalazača koji su svojim pronalascima i svojim naučnim i inženjerskim delovanjem doprineli tehnološkom napretku Srbije i Sveta, pre i nakon osnivanja Zavoda kao i u savremeno doba: Ruđer Bošković, Ljubomir Klerić, Kosta Milovanović Koka, Ognjeslav Kostović, Nikola Tesla, Đorđe Stanojević, Mihajlo Idvorski Pupin, Mihailo Petrović Alas, Milutin Milanković, Dobrivoje Božić, Branko Žeželj, Branislav Bilen, Danica Gajić i Miomir Vukobratović.

Pratite obeležavanje jubileja Zavoda u digitalnom formatu, uživo na Youtube kanalu Zavoda, u utorak, 17. novembra 2020. od 11.00.

(danubeogradu.rs)

Izložba „Naši veliki izumitelji“ – info

  • Mesto održavanja: Muzej nauke i tehnike
  • Adresa: Skender-begova 51, Staklena sala
  • Vreme održavanja: 9. novembar – 9. decembar 2020.
  • Kontakt: 011/3037-850, mnt@muzejnt.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.