Naslovna » BG svaštara » BG Fashion » Muzej savremene umetnosti Beograd: Izložba „Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve – Žan Pol Gotje“
Muzej savremene umetnosti Beograd: Izložba "Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve - Žan Pol Gotje"
Muzej savremene umetnosti Beograd: Izložba "Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve - Žan Pol Gotje"

Muzej savremene umetnosti Beograd: Izložba „Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve – Žan Pol Gotje“

Muzej savremene umetnosti Beograd, 28. novembra 2020. otvara izložbu „Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve – Žan Pol Gotje“.

Biće izloženo 38 venčanica visoke mode kreiranih od 1990. do 2020. godine.

Ova postavka nastala je kao finale izložbe „Modni svet Žana Pola Gotjea: od trotoara do modne piste“ koja je u 12 gradova sveta privukla više od dva miliona posetilaca, obarajući rekorde posete modnih izložbi.

Kustos Tijeri-Maksim Lorio, prošlogodišnji dobitnik Vanguard nagrade za doprinos u umetnosti i kulturi, izložbu „Modni svet Žana Pola Gotjea“ otvorio je 2011. godine u Muzeju lepih umetnosti u Montrealu, a potom je izlagana u Dalasu, San Francisku, Madridu, Roterdamu, Stokholmu, Njujorku, Londonu, Melburnu, Parizu, Minhenu i Seulu.

– Oduševljen sam što ćemo sarađivati sa Muzejem savremene umetnosti Beograd na ovom projektu koji ne samo što će biti prva izložba Žana Pola Gotjea u Srbiji, već i prva izložba visoke mode u tom Muzeju. Sada više nego ikad smatram da je ova izložba važna za snažnu socijalnu poruku slobode i tolerancije koju donosi. Ova premijera takođe označava kraj njegove karijere u svetu visoke mode i slavi način na koji je tokom pedeset godina pokazivao humor kroz svoj kreativni i provokativni rad, koji je otkrio humanističku viziju društva prigrlivši sve kulture i podkulture bez ikakvih tabua i osuđivanja da bi nas prikazao onakvim kakvi jesmo mimo mode – kaže kustos Tijeri-Maksim Lorio.

Ljubav je ljubav: Osam svetskih premijera

Poseban ekskluzivitet beogradske postavke izložbe je svetska premijera čak osam Gotjeovih venčanica koje ranije nisu bile deo postavke. Dizajner je s neobuzdanom maštom pružio novi izgled klasičnoj beloj haljini, surovo preispitujući polne, etničke i verske konvencije. Ova izložba odražava Gotjeovu posvećenost borbi za ljudska prava i promoviše kulturnu raznolikost.

Montrealski muzej lepe umetnosti je osmislio izložbu u saradnji sa studijom Makkinik& Bay. Lutke je obezbedio JoliCoeur International, a za njihovu animaciju zaslužni su Denis Marlo i Stefani Jasmin iz montrealske avangardne pozorišne kompanije UBU.

– Izuzetno mi je drago da jedan deo ovog umetničkog savremenog sveta, koji široj domaćoj javnosti nije dostupan, dolazi u Srbiju. Ponosan sam na tim MSUB koji je čak i u ovoj krizi i komplikovanim uslovima, a kada nam je umetnost najviše potrebna, omogućio da predstavimo delo ovog umetnika Srbiji. Jasno je da je Gotje više od savremenog svetski poznatog modnog dizajnera – on je umetnik. Gotje nije brend, nego ideja jednakosti, ideja podrške, ideja raznolikosti i tolarancije, a ako iko treba da promoviše toleranciju u društvu to su umetnici. Umetnost je sveobuhvatna, slobodna, dozvoljava emocije, lično izražavanje, provokaciju i kritičko mišljenje – ističe Viktor Kiš, v.d. direktora MSUB.

Najbolji pokazatelj da izložbe visoke mode privlače sve veću pažnju muzejske publike je uspeh izložbe „Kristijan Dior: Dizajner snova“ koja je zvanično postala najposećenija izložba u istoriji Viktorija i Albert muzeja i prevazišla ogroman uspeh izložbe Aleksandra Mekvina „Divlja lepota“ u Metropoliten muzeju umetnosti u Njujorku.

Izložba „Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve“ biće otvorena četiri meseca, do marta 2021. godine, na petom nivou Muzeja savremene umetnosti Beograd, dok je na ostalim nivoima Muzeja i dalje moguće pogledati izložbu „Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993 – 2019„, ali u redukovanom izdanju. (danubeogradu.rs)

Izložba „Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve – Žan Pol Gotje“ – info

  • Naziv izložbe: Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve – Žan Pol Gotje
  • Kustos: Tijeri-Maksim Lorio
  • Mesto: Muzej savremene umetnosti Beograd; Ušće 10, Blok 15
  • Vreme održavanja: 28. novembar 2020. – 1. mart 2021.
  • Kontakt: +381(0)11 311 11 37; 063/8623-129 i info@msub.org.rs
  • Radno vreme: sreda-ponedeljak, 12.00-20.00; subota, 12.00-21.00; utorkom – zatvoreno
  • Cena ulaznice: 300 RSD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.