Naslovna » Izlasci » Izložbe » Muzeji za 10 – po šesti put
Muzeji za 10 - po šesti put
Muzeji za 10 - po šesti put

Muzeji za 10 – po šesti put

Popularna manifestacija Muzeji za 10 ipak će biti održana ove jeseni, u novom terminu – od 9. do 15. novembra 2020. godine.

Iako uvedene epidemiološke mere ograničavaju mogućnosti muzeja da dopru do svoje publike u punoj meri, muzeji u Srbiji su pokazali veliku kreativnost koristeći snagu društvenih mreža i internet platformi. Svojim aktivnostima u digitalnom svetu muzeji su pomogli ljudima da što bolje prebrode izolaciju, da se opuste i uklone stres.

Kako bi još aktivnije uključili publiku, organizatori manifestacije pokrenuli su Nagradni konkurs: „Predstavi svoj muzej“, kojim su publiku pozvati da u formi kratke video forme od najviše tri minuta predstavi svoj omiljeni muzej. Klipovi će biti predstavljeni na društvenim mrežama, a autori najkreativnijih će biti nagrađeni.

Muzeji za 10 za jednakost

Ovogodišnja tema, koja je ujedno i tema Međunarodnog dana muzeja je: „Muzeji za jednakost: Raznolikost i inkluzija„.

Tema podstiče jačanje raznolikosti i inkluzije u ustanovama kulture i naglašava osnovnu društvenu vrednost muzeja – potencijal da stvore značajna iskustva za ljude bez obzira na njihovu etničku pripadnost, pol, socioekonomsku pozadinu, nivo obrazovanja, fizičke sposobnosti, političku pripadnost i verska uverenja.

Učestvuje više od osamdeset institucija kulture, a raznovrsni programi će biti održani na oko 120 lokacija. U subotu, 14. novembra 2020, biće obeležena 16. Evropska noć muzeja.

Manifestaciju Muzeji za 10 pokrenulo je nekoliko beogradskih muzeji i Galerija Matice srpske u Novom Sadu.

Program u Beogradu pogledajte na OVOM LINKU.

(danubeogradu.rs)