Naslovna » BG svaštara » Književnost » Poznajete li Petsona i Findusa?
Kreativni centar: Poznajete li Petsona i Findusa?
Kreativni centar: Poznajete li Petsona i Findusa?

Poznajete li Petsona i Findusa?

Poznajete li Petsona i Findusa? Mačak Findus i čiča Petson su najbolji prijatelji koji žive na imanju među njivama i livadama, okruženi kokoškama i kravama.

O njihovim avanturama nagrađivani švedski pisac i ilustrator Sven Nurdkvist napisao je predivne slikovnice, inspirisan dogodovštinama svojih sinova. Knjige iz ovog serijala već 30 godina razveseljavaju decu širom planete u preko 70 zemalja i do sada su prodate u više od osam miliona primeraka.

Sven Nurdkvist je dobitnik velikog broja nagrada, posebno u Švedskoj i Nemačkoj, uključujući švedsku literarnu nagradu Astrid Lindgren, a ove godine serijal o Petsonu i Findusu osvojio je i međunarodnu nagradu Northern Lights za najbolji serijal knjiga za decu.

Avanture Petsona i Findusa na srpskom jeziku

Kreativni centar: Poznajete li Petsona i Findusa?

Na srpski jezik prevedeno je 13 knjiga o ovim junacima, a objavio ih je Kreativni centar.

Slikovnice Kako se mali Findus izgubio, Torta od palačinki, Mačak Findus i petao, Kokodakanje u bašti, Lov na lisicu, Jadni Petson, Petson kampuje, Findus se seli, Petson slavi Božić namenjene su mališanima starijim od tri godine.

Knjiga Zar ti baš ništa ne umeš, Petsone? odlična je za prelaz od kartonskih knjiga ka slikovnicama jer sadrži manje teksta. Nedavno su objavljena dva izdanja manjeg formata – Gde je Petson? i Poznajete li Petsona i Findusa? – štampana na kartonu i namenjena deci u uzrastu do tri godine.

Petson pravi Deda Mraza

Uskoro se očekuje najnovije izdanje iz ovog serijala – Petson pravi Deda Mraza, ilustrovani roman namenjen predškolcima i mlađim osnovcima.

Reč je o obimnijoj knjizi u tvrdom povezu, u kojoj je opisana nova praznična avantura ovih simpatičnih junaka. Kako bi obradovao Findusa, čiča Petson je u tajnosti odlučio da napravi mehaničkog Deda Mraza, koji će moći da govori i da se pomera. Ubrzo je shvatio da je sebi zadao gotovo nemoguć zadatak…

Priča o neobičnom Petsonovom novogodišnjem podvigu i mehaničkom Deda Mrazu obradovaće sve male i velike obožavaoce namćorastog starca i nestašnog mačka.

Kreativni centar: Poznajete li Petsona i Findusa?

Petson pravi Deda Mraza u pretplati

Knjiga Petson pravi Deda Mraza biće objavljena početkom decembra, a do 30. novembra možete je nabaviti u pretplati, po sniženoj ceni od 1495 dinara (redovna cena knjige biće 2300 dinara). Pretplatu možete izvršiti na sajtu www.kreativnicentar.rs, uz PLAĆANJE UPLATNICOM ILI KREDITNOM KARTICOM, ili lično u knjižarama Kreativni centar u Beogradu (Makedonska 30 i Uroša Martinovića 12) i Nišu (Sinđelićev trg 19). Ukoliko ovu knjigu platite u pretplati, biće vam dostavljena početkom decembra, čim bude bila odštampana.

Sven Nurdkvist se u Švedskoj smatra naslednikom Astrid Lindgren, a ova slavna književnica često je isticala kako je Nurdkvist njen omiljeni ilustrator. Autorski put Svena Nurdkvista bio je trnovit.

Iako je dobro crtao još kao tinejdžer, nekoliko umetničkih škola odbilo je da ga primi na dalje usavršavanje, pa je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu. Ipak, nije prestajao da crta. Od 1983. godine, nakon što je nagrađen na jednom konkursu za dečju knjigu, potpuno se posvećuje pisanju i ilustrovanju knjiga za decu.

Prva knjiga iz serijala o Petsonu i Findusu objavljena je 1984. u Švedskoj, a već sledeće godine pojavila se u prevodu na engleski u Velikoj Britaniji.

Kreativni centar: Poznajete li Petsona i Findusa?

Zahvaljujući živopisnim likovima, zanimljivim pričama i sjajnim ilustracijama, knjige o Petsonu i Findusu uveliko se smatraju klasicima savremene književnosti za decu. Čiča Petson i mačak Findus pojavljuju se u crtanim i igranim filmovima, pozorišnim predstavama, kompjuterskim igricama i aplikacijama itd.

Kuća u kojoj žive Petson i Findus sastavni je deo postavke čuvenog dečjeg muzeja Junibaken u Stokholmu, posvećenog likovima iz švedske književnosti za decu. Ovaj muzej je peta najposećenija destinacija u Stokholmu, a postavka o Petsonu i Findusu najposećenija je izložba tog muzeja, što govori o izuzetnoj popularnosti dvojice junaka.

Osim knjiga o Petsonu i Findusu, Sven Nurdkvist je ilustrovao i serijal popularnih slikovnica o kravi Mami Mu, a kod nas su do sada objavljene dve slikovnice: Mama Mu se ljulja i Mama Mu pravi kućicu na drvetu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.