Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Prvo pilot testiranje državne mature: 5000 učenika iz 101 srednje škole
Testiranje državne mature (foto: Pixabay)
Testiranje državne mature (foto: Pixabay)

Prvo pilot testiranje državne mature: 5000 učenika iz 101 srednje škole

Obavljeno je prvo pilot testiranje državne mature u kom je učestvovalo približno 5.000 učenika iz 101 srednje škole, saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

Na osnovu ovog testiranja steći će se uvid u to kakav je kvalitet ispitnih zadataka.

Prvo testiranje državne mature sprovedeno je 28, 29. i 30. oktobra u gimnazijama, srednjim stručnim školama i umetničkim školama širom Srbije, na odabranom uzorku škola, učenika i zadataka.

Prvog dana učenici su polagali srpski, odnosno maternji jezik (mađarski i bosanski), drugog dana matematiku i trećeg dana opšteobrazovne ili stručne ispite.

Posle dobijenih rezultata, radne grupe će raditi na unapređivanju kvaliteta ispitnih zadataka. Sledećim testiranjem, u maju 2021. godine, biće sprovedena generalna proba državne mature u svim srednjim školama, u kojoj će učestvovati svi učenici trećih razreda.

Polaganjem državne mature učenici će imati više mogućnosti da upišu neki od željenih fakulteta.

Testiranje državne mature – kao pravo

Na pomenutim probama učenici su polagali testove pod istim uslovima i poštujući iste procedure kao što će biti na pravim maturskim ispitima, saopšteno je iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Izbor zadataka je bio prilagođen obimu gradiva koje su do probnog testa učenici savladali, pitanja i zadaci su bili iz oblasti kojima je obuhvaćen prvi i drugi razred srednje škole.

U svrhu praćenja kvaliteta procesa i osiguranja regularnosti, nadgledanje prvog pilotiranja državne mature sprovođeno je tokom sva tri dana trajanja.

Predstavnici resornog ministarstva, Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Projekta državne mature nadgledali su kvalitet sprovođenja radi unapređivanja procesa i pripreme probne mature koja se planira u maju 2021. godine, kojom će biti obuhvaćene sve srednje škole.

Generacija učenika srednjih škola koja se upisala školske 2018/2019. godine prva će polagati nove nacionalne standardizovane ispite na kraju srednjeg obrazovanja.

Učenici koji idu u četvorogodišnje srednje škole – gimnazije i umetničke škole, polagaće opštu maturu, a oni učenici koji idu u stručne škole polagaće stručnu maturu krajem školske 2021/2022. godine.

Oni učenici koji pohađaju srednje stručne škole u trogodišnjem trajanju polagaće završni ispit u školskoj 2020/2021. godini.

Više informacija možete pročitati ovde. (danubeogradu.rs)