Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Skulptura „Slepi guslar“ u parku Kalemegdan
Skulptura "Slepi guslar" (foto: beograd.rs)
Skulptura "Slepi guslar" (foto: beograd.rs)

Skulptura „Slepi guslar“ u parku Kalemegdan

Skulptura „Slepi guslar“, rad Paskoja Paška Vučetića, biće otkrivena sutra na Kalemegdanu, u sredu, 11. novembra 2020. u 9.00.

Na inicijativu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, a po odluci Skupštine Grada Beograda i Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica grada Beograda, skulptura će biti u okolini Spomenika zahvalnosti Francuskoj, sa jugozapadne strane na zelenoj površini.

Skulpturu „Slepi gusar“ u originalno stanje vratio je vajar Zoran Kuzmanović, a izliveni su delovi koji su nedostajali, deo malog prsta, deo gusala i štap. Skulptura je visoka 200 centimetara i nalazi se na postamentu od kamena visine 40 centimetara.

Ideja o vraćanju skulpture „Slepi guslar“, pre više od dvadeset godina, potekla je od nedavno preminulog arheologa dr Marka Popovića, koji je zajedno sa ljudima iz JP „Beogradska tvrđava“ i Muzeja grada Beograda skulpturu pronašao.

Skulptura "Slepi guslar" (foto: beograd.rs)
Foto: beograd.rs

Bronzana skulptura „Slepi guslar“, rad vajara Paskoja Paška Vučetića, jedini je sačuvani deo spomeničke kompozicije Spomenika Karađorđu na Kalemegdanu, podignutog 13. avgusta 1913. godine. Nju su srušile 1916. godine austrougarske okupacione snage, koje su na tom mestu nameravale da podignu spomenik sopstvenom vladaru Franji Josifu, do čega nije došlo.

Posle završetka Prvog svetskog rata, na mestu demontiranog Spomenika Karađorđu, 1930. godine podignut je Spomenik zahvalnosti Francuskoj, koji je 2018. sredstvima vlada Republike Srbije i Republike Francuske u celini obnovljen.

Iste godine, u sklopu radova na sanaciji i restauraciji, izvedeni su i opsežni radovi na uređenju parkovskih površina parka Veliki Kalemegdan u prilaznim zonama i neposrednoj blizini Spomenika zahvalnosti Francuskoj, koje su otvorile mogućnost da se ovaj prostor u svojoj istorijskoj slojevitost adekvatno obeleži. (Beoinfo)