Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Umro patrijarh Irinej
Hram Svetog Save (foto: Aleksandra Prhal)
Hram Svetog Save (foto: Aleksandra Prhal)

Umro patrijarh Irinej

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej (1930) umro je jutros, 20. novembra 2020. u 7.00, u 90. godini od posledica infekcije virusom korona.

On je 4. novembra smešten u Vojnu bolnicu na Karaburmi gde su o njemu brinuli naši i ruski lekari. Ipak, posle desetak dana stanje mu se pogoršalo, a vest da je preminuo prvi je na svom Instagram profilu objavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Patrijarh Irinej je tri dana pre hospitalizacije služio liturgiju i opelo preminulom mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju u hramu u Podgorici. Na sahrani mitropolita Amfilohija masovno su kršena pravila o ponašanju u vreme korone tako što mnogo ljudi nije nosilo maske. 

Saopštenje je objavila (uz kraću biografiju) i Srpska pravoslavna crkva…

„U petak, 20. novembra 2020. godine u 7:07 časova u Vojnoj kovid bolnici ‘Karaburma’ u Beogradu upokojio se u Gospodu Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Irinej (Gavrilović). O svim drugim detaljima u vezi sa sahranom Njegove Svetosti Patrijarha javnost će biti uskoro obaveštena. Večan mu spomen i Carstvo Nebesko!“