Naslovna » Izlasci » Festivali » 16. Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma – 7 veličanstvenih
7 veličanstvenih 2020: Još jedan tango
7 veličanstvenih 2020: Još jedan tango

16. Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma – 7 veličanstvenih

16. Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma – 7 veličanstvenih – biće održan od 21. do 24. decembra 2020. u Kombank dvorani.

Posle tri odlaganja, ova manifestacija konačno će biti održana, ali je slogan „Novi evropski bioskop“ preimenovan u „Bioskop nove realnosti – samo za posebno obazrive„.

Uprkos svemu, organizatori su pripremili sedam veličanstvenih modernih dokumentaraca koji će posebno posvećenu i obazrivu publiku povesti na zadivljujuća putovanja od široke Volge do sala za milongu Buenos Ajresa.

7 veličanstvenih: Isključivo u bioskopu!

Festival otvara najnoviji film jednog od najznačajnih svetskih majstora dokumentarizma, Viktora Kozakovskog. Posle premijera ne festivalima u Berlinu i Njujorku, ovaj film se prikazivao retko, pre svega zbog eksluzivnog zahteva autora da se prikazuje isključivo u bioskopima. „Gunda“ je zadivljujuće ostvarenje koje u pravom trenutku usmerava naše poglede ka bićima koja su zanemarena i koja stradaju, prema bićima za koja nas autor opominje da su divna stvorenja naše zajedničke planete.

Dansko ostvarenje „Patrimonijum“ je dosad neviđeni prikaz danske aristokratije kroz priču o teretu i obavezama koje nosi pripadanje tom, za mnoge, apsolutno povlašćenom društvenom sloju. To je nimalo bajkovita priča o baštini i tradiciji, što je i značenje reči u naslovu, kreirana izuzetnim vizuelnim stilom koji pejzaže i enterijere pretvara u prizore kao sa slika izuzetnih slikara.

Na delikatno putovanje osetljivih duša u potrazi za ljubavlju na brodu koji krstari Volgom vodi nas „Gorka ljubav„, film dvojice vrhunskih majstora – reditelja Ježija Šlatkovskog, koji je sve u Evropi zadivio ostvarenjem „Don Žuan“ o rastrzanoj psihi i mladalačkim snovima o ljubavi, i podjednako virtuoznog i prefinjenog direktora fotografije Vojćeha Starona.

Holandsku autorku Uke Hogendejk beogradska publika je upoznala kroz njenu veliku, nezaboravnu sagu „Novi Rejksmuzej“, o obnovi jednog od najvećih evropskih muzeja, kojom nas je uvela u prostore u kojima žive dela najvećih majstora umetnosti. Njen najnoviji film „Moj Rembrant“ je još jedan ekskluzivni uvid u puteve i život umetničkih dela i u nadmetanja od koji vam se zavrti u glavi.

7 veličanstvenih: Muzika, Argentina, sauna

Jedan festivalski dan posvećen je muzici i Argentini. Specijalna projekcija namenjena je jednom od najvećih dokumentarističkih bioskopskih hitova u poslednjih deset godina – filmu koji vas zadivljuje i očarava.

Magija filma, magija tanga i magija noći Buenos Ajresa u neprevaziđenoj apologiji ljubavi i plesu – „Još jedan tango“ kao dokument o bliskosti o kojoj sada, možda više nego ikad, ne prestajemo da sanjamo!

Francusko-češko-argentinskoaustrijska koprodukcija „Solo“ je potresna priča o vrhunskom pijanisti koji se bori na ivici mračnog, duševnog ambisa protiv demona sopstvene genijalnosti, sa nadom da muzika kojoj žrtvuje sebe postane prostor u kome može da postoji.

Zatvaranje festivala nudi posebno zadovoljstvo za sve koji već godinama uživaju u neobičnim, sjajnim finskim dokumentarcima, kao i svima koji su spremni da uživaju u maestralnim filmskim postupcima u spoju sa emocijama i humorom mračnih tonova.

Proslavljeni autor filma o saunama, jednog od najvećih dokumentarističkih hitova Finske i u „Najsrećnijem čoveku na Zemlji“ otkriva svet nepriznatih emocija finskih muškaraca. Pričajući pre svega o dubokoj žudnji za bliskošću, napravljen virtuoznim autorskim postupkom, ovo je film izuzetne snage i lepote.

Najbolji evropski dokumentarci u „Bioskopu nove realnosti“ – za posvećene i za posebno obazrive.

7 veličanstvenih 2020 – program

7 veličanstvenih 2020: Najsrećniji čovek na Zemlji
7 veličanstvenih 2020: Najsrećniji čovek na Zemlji

Ponedeljak, 21. decembar 2020.
GUNDA… 19.00
Gunda
Norveška, SAD; 2020.
93 minuta
režija: Viktor Kozakovski

Utorak, 22. decembar 2020.
PATRIMONIJUM… 17.00
Patrimonium
Danska; 2019.
74 minuta
režija: Karl Olsen

GORKA LJUBAV… 19.00
Bitter Love
Švedska, Finska, Poljska; 2020.
87 minuta
režija: Ježi Šlatkovski

Sreda, 23. decembar 2020.
JOŠ JEDAN TANGO… 17.00 – specijalna projekcija
Un tango mas
Nemačka, Argentina; 2015.
85 minuta
režija: Herman Kral

SOLO… 19.00
Solo
Češka, Francuska, Argentina, Austrija; 2019.
84 minuta
režija: Artemio Benki

Četvrtak, 24. decembar 2020.
MOJ REMBRANT… 17.0
My Rembrandt
Holandija; 2019.
95 minuta
režija: Uke Hogendejk

NAJSREĆNIJI ČOVEK NA ZEMLJI… 19.00
Miehiä ja poikia
Finska; 2019.
85 minuta
režija: Jonas Berghol

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.