Naslovna » Izlasci » Festivali » 36. Beogradski džez festival: Jazzistance
36. Beogradski džez festival: Jazzistance
36. Beogradski džez festival: Jazzistance

36. Beogradski džez festival: Jazzistance

36. Beogradski džez festival biće održan u Domu omladine Beograda i Kombank dvorani od 16. do 21. decembra 2020. pod sloganom „Jazzistance“.

U fokusu festivala koji organizuje Dom omladine Beograda biće istaknuta imena srpske i regionalne džez scene – bilo da je reč o retrospektivama umetnika koji su ostavili značajnog traga u istorijatu festivala i džez muzike na ovim prostorima, bilo da je reč o koncertnim premijerama i nekim novim saradnjama.

Biće nastavljena i promocija savremenih trendova na evropskoj džez sceni: dolaze ekskluzivni gosti iz Austrije, Italije, Francuske i Mađarske.

Tradicionalno, nastupiće i najmlađe srpske džez snage u posebnom programu koji je realizovan u saradnji sa Katedrom za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Slogan ovogodišnjeg Beogradskog džez festivala, „Jazzistance„, označava sa jedne strane izdržljivost i otpornost džez muzike kroz istoriju, pa i danas, u ovim teškim i komplikovanim epidemiološkim vremenima, dok sa druge strane opominje na jednu od najčešće pominjanih reči ove godine: neophodnu fizičku udaljenost (distancu), na koju ne sme da se zaboravi ni dok se bude uživalo u džezu tokom festivala!

Ulaznice su u prodaji na blagajni u Domu omladine Beograda. Organizator zadržava pravo na promenu satnice u skladu sa epidemiološkim merama koje budu aktuelne u periodu održavanja festivala.

Svi koji kupe karte trebalo bi da na dan koncerta provere tačnu satnicu festivala na ovom linku.

Na veliku žalost umetnika i organizatora, najavljeni koncert Avišaj Koen trija neće biti održan na 36. Beogradskom džez festivalu, u okviru programa BDŽF+, 18. decembra u Kombank dvorani. Zbog novih bezbednosnih mera koje su zbog suzbijanja pandemije virusa korona stupile na snagu u Izraelu, a koje se odnose na međunarodna putovanja i karantin, Avišaj Koen sa bendom neće moći da doputuje u Beograd.

Novi termin održavanja koncerta biće zakazan na proleće 2021, kada se za to steknu odgovarajući logističko-bezbednosni uslovi, o čemu će publika biti blagovremeno informisana.

Sve ulaznice kupljene za beogradski koncert planiran najpre 27. aprila, a potom 18. decembra važiće i za novi termin odrzavanja koncerta. Ukoliko publika koja je kupila ulaznice za koncert Avišaj Koen Trija želi da ih vrati uz povraćaj novca, to će moći da učini od 23. decembra na Ticket Vision Blagajni u Domu omladine Beograda.

36. Beogradski džez festival: Nenad Vasilić na otvaranju

Na otvaranju 36. Beogradskog džez festivala, 16. decembra u Velikoj sali Doma omladine Beograda, nastupa naš istaknuti kontrabasista, kompozitor i pedagog Nenad Vasilić, koji godinama živi i radi u Beču.

Publika će imati priliku da Vasilićeve kompozicije sluša u posebno pripremljenim aranžmanima i izvođenju kojem se, pored kontrabasa, harmonike (Marko Živadinović) i saksofona (Romed Hopfgartner), pridružuje i gudački kvartet, čineći sastav Nenad Vasilić Bass&Strings. Ovaj sastav imao je veoma zapažen premijerni nastup u čuvenom Porgy&Bess klubu u Beču, dok će izvođenje na Beogradskom džez festivalu biti prvo pred domaćom publikom.

Biće predstavljena i monografija kojom je predstavljena istorija festivala. U znak muzičkog sećanja na deo bogatog istorijata Beogradskog džez festivala, Velika sala Doma omladine 21. decembra biti mesto okupljanja nekih od najvećih legendi srpskog džeza.

Naši ugledni muzičari saksofonista Jovan Maljoković, bubnjar Lazar Tošić i pijanista Vlada Maričić, sa svojim bendovima biće domaćini večeri na kojoj će nastupiti i renomirani gosti, koji će nas podsetiti na jednu epohu u razvoju srpske džez scene.

Podsećanje na dugu istoriju ove manifestacije ne bi bilo potpuno bez umetnika iz drugih džez centara nekadašnje Jugoslavije.

Makedonski gitarista Vlatko Stefanovski i hrvatski pijanista Matija Dedić, dvojica velikana regionalne muzičke scene, vrsni instrumentalisti i kompozitori, po prvi put će nastupiti u duu. Svoje talente i bogato muzičko iskustvo ujediniće 20. decembra u Kombank dvorani pred publikom ovogodišnjeg Beogradskog džez festivala kroz autorske kompozicije i poneko muzičko iznenađenje.

Ni ove godine, u uslovima otežanih putovanja i otkazanih turneja, beogradska publika neće ostati uskraćena za nastupe uvaženih predstavnika savremene evropske džez scene.

BJF 2020 PLUS

Jedan od najznačajnijih savremenih austrijskih muzičara, Ulrih Dreksler (Ulrich Drechsler), domaćoj publici ekskluzivno (koncertna premijera izvan Austrije) će predstaviti program „Azure“, deo velikog projekta „Liminal Zone“. U pitanju je Drekslerovo monumentalno autorsko delo, koje okuplja brojne umetnike i objedinjuje njegova različita žanrovska interesovanja u muzici.

Beogradska publika bila je svedok kreativnog stvaranja ovog projekta na koncertu koji je Dreksler održao povodom obeležavanja Svetskog dana džeza 2019. u duo postavi sa Peterom Cirbsom legendom elektronske klupske scene u Beču. U okviru 36. Beogradskog džez festivala čućemo „Azure“ u punoj postavi, koja donosi originalan spoj slobodoumnog džeza, savremene muzike i elektronike: Ulrih Dreksler – saksofon i klarineti, Loreta Hu (Loretta Who) – glas, elektronika, Peter Cirbs (Peter Zirbs) – elektronika, dizajn zvuka i Rafael Kušnig (Raphael Keuschnigg) – bubnjevi, perkusije.

Trombonista i kompozitor Filipo Vinjato (Filippo Vignato) jedan je od najboljih italijanskih džez muzičara mlađe generacije. Krajem 2014. osnovao je trio sa francuskim pijanistom Janikom Lestrom (Yannick Lestra) i mađarskim bubnjarom Atilom Đarfasom (Attila Gyarfas), sa kojim će se i predstaviti u Beogradu.

U zvučnom univerzumu Vinjatovog trija akustična i elektronska dimenzija delikatno se preklapaju i stapaju kroz dijalog između lirskih balada, hipnotičkog gruva i radikalne improvizacije. Debi album „Plastic Breath“ (2016) doživeo je veliki uspeh kod džez publike i kritike i doneo je Triju niz nastupa na značajnim festivalima i nagrade..

Arvoles i to u novoj trio postavi koju čine izuzetni mladi talenti: azerbejdžanski pijanista Elčin Širinov (Elchin Shirinov) i izraelska bubnjarka Roni Kaspi, koja sa svega 20 godina života ima već 14 godina muzičkog iskustva!

Kvartet Ivana Radivojevića, izuzetno talentovanog mladog trubača i profesora MŠ Stanković, i sastav Gorica & The Grooveheadz, koji predvodi Gorica Šutić, jedna od naših najtalentovanijih džez vokalistkinja najmlađe generacije, predstaviće široj publici neke od najboljih mladih srpskih džezera, na koncertima 17. i 18. decembra u sali Amerikana Doma omladine Beograda. (danubeogradu.rs)

36. Beogradski džez festival – program

Zbog važećih propisa koji se odnose na ograničenje radnog vremena ustanova kulture do 17.00, a koji će biti na snazi i posle 15. decembra 2020. godine, koncerti u okviru 36. Beogradskog džez festivala će biti održani po novoj satnici: od 14.00 i 15.00.

Sreda, 16. decembar 2020. – Velika sala DOB

 • 15.00… Nenad Vasilić – Bass&Strings (Srbija / Austrija)

Četvrtak, 17. decembar 2020. – DOB Amerikana

 • 14.00… Mlade srpske džez snage:
  Ivan Radivojević kvartet

Četvrtak, 17. decembar 2020. – Velika sala DOB

 • 15.00… Filippo Vignato Trio (Italija / Francuska / Mađarska)

Petak, 18. decembar 2020. – DOB Amerikana

 • 21.00… Mlade srpske džez snage: Gorica & The Grooveheadz

Subota, 19. decembar 2020.

 • Nema programa

Nedelja, 20. decembar 2020. – DOB Amerikana

 • 14.00… Ulrich Drechsler – Liminal Zone: Azure (Austrija)

Nedelja, 20. decembar 2020. – Kombank dvorana

 • 15.00… Vlatko Stefanovski & Matija Dedić (Severna Makedonija / Hrvatska)

Ponedeljak, 21. decembar 2020. – Velika sala DOB

 • 15.00… Legende srpskog džeza:
  Lazar Tošić kvintet,
  Vlada Maričić kvartet,
  Jovan Maljoković sekstet + gosti (Srbija)

* Organizator zadržava pravo na promenu satnice u skladu sa epidemiološkim merama koje budu aktuelne u periodu održavanja festivala.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.