Naslovna » Izlasci » Izložbe » Drugo međunarodno bijenale litografije
Drugo međunarodno bijenale litografije
Drugo međunarodno bijenale litografije

Drugo međunarodno bijenale litografije

Drugo međunarodno bijenale litografije biće otvoreno od 15. (16.00) do 26. decembra 2020. u Ustanovi kulture „Stari grad“ (Kapetan Mišina 6a).

Manifestacija je osnovana 2018. godine sa ciljem promocije grafičke tehnike litografija.

Na izložbi će biti prikazane litografije nastale u protekle dve godine, na kojima se može videti raznolikost poetika, škola, pravaca i pristupa umetnosti štampanja sa litografskog kamena. Na jednom mestu se mogu videti dela umetnika nastala na različitim krajevima sveta.

Na Drugom međunarodnom bijenalu litografije biće izloženi radovi 24 umetnika/ce iz 10 zemalja: Srbije, Belorusije, Japana, Indije, Norveške, Italije, Francuske, Poljske, Holandije i Slovenije.

Rad Vsevoloda Švaibe iz Belorusije
Rad Vsevoloda Švaibe iz Belorusije

Prvu nagradu je dobila Alena Andruščanka iz Belorusije, drugu Jasunori Kinukava iz Japana i treću Sanjaj Kumar iz Indije.

Žiri Drugog međunarodnog bijenala litografije čine: Ljiljana Tašić, istoričarka umetnosti, Vesna Todorović, istoričarka umetnosti, Gordana Petrović, grafičar, profesor FPU u Beogradu, Stefan Božkov grafičar iz Bugarske i dr Marko Kalezić.

„Čitavu izložbenu celinu odlikuje svežina, životni elan, očekivana raznolikost, dobro a često i veoma temeljno promišljanje izabranih tema, bilo na misaon ili emotivan način. Prisutne su životnost i iskrenost, u velikom broju slučajeva izrazita smisaona originalnost, ali i originalnost kompozicione postavke i njenog semantičkog sloja. Iznad svega, dragocenost predstavlja prisustvo istraživačkog naboja u načinima građenja fenomena likovnosti i svetlosnih efekata. Mnogo temeljnih razloga za nastavak ovog projekta“, napisala je Vesna Todorović. (danubeogradu.rs)