Naslovna » Izlasci » Izložbe » Galerija Remont: Aleksandar Jestrović Jamesdin – Zocken (Skrolovanje)
Galerija Remont: Aleksandar Jestrović Jamesdin - Zocken (Skrolovanje)
Galerija Remont: Aleksandar Jestrović Jamesdin - Zocken (Skrolovanje); Najnovije bežanijsko groblje

Galerija Remont: Aleksandar Jestrović Jamesdin – Zocken (Skrolovanje)

Od srede, 9. decembra 2020, u galeriji Remont (Maršala Birjuzova 7) biće otvorena izložba „Zocken (Skrolovanje)“ Aleksandra Jestrovića Jamesdina.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije svečanog otvaranja neće biti, a prateći live i online programi će biti naknadno najavljeni.

Izlagačku sezonu Remont galerija završava izložbom Aleksandra Jestrovića aka Jamesdina, autora dobro poznatog ovoj sredini koji već neko vreme živi i radi u Berlinu. I ovaj put, u svom maniru, Jamesdin predstavlja radove nastale tokom rutina svakodnevnice, istovremeno problematizujući automatizovane životne nelagodnosti.

Neposredan, lucidan i duhovit on uvek otkriva i razrađuje svoja stanja i reakcije na aktuelnosti, okruženje i uslove u kojima živi, pa tako i ovaj put nepretenciozno naglašava da je iz Berlina pre svega došao da u ovoj nestabilnoj godini napokon vidi svoje a zatim i da rado sa publikom podeli radove nastale u poslednjem periodu.

Zocken – drndanje mobilnog

Izložba se zove „Zocken“ a to je reč koja u nemačkom slengu znači drdanje mobilnog ili skroIovanje – reč koju isto volim.

Izložba govori o odnosu mog smartphone-a i mene gde ja našu vezu testiram kroz crtanje na njemu, zapisivanje misli, snimanje buke, fotografisanje. Ono što moj rad izdvaja od sličnih manje uspelih pokušaja je izrada animiranih filmova direkno na telefonu koji na duhoviti način govore o otuđenju i psihičkim problemima.

Crtež i komunikacija su tehnika i teme kojima se bavim i kao sto Vilijem Barouz kaže ljudi ne mogu da komuniciraju jer nemaju organe za to, možda se pametnim telefonima posrećilo pa smo mi njihovi organi za komuniciranje, a posebno mom jer sam ja i njegov štampač pa na izložbi „Zocken“ odnosno Skrolovanje ima i dosta radova na papiru.

Otuđenje kroz tehnologiju mi je pomoglo da lakše podnosim i novonastalu situaciju izazvanu koronom tako da sam doputovo pre par dana iz Nemačke, al’ ne da praznujem nego da radim. Gde me i činjenica da publika ne ulazi u galerije ne obeshrabruje jer sam poneo tri mobilna ako se osetim usamljenim. (Aleksandar Jestrović Jamesdin)

Jamesdin – ukratko…

Aleksandar Jestrović ili Jamesdin rođen 1972 u Zagrebu, SFRJ. Diplomirao je na Slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Čedomira Vasića. Master studije završio je u Nemačkoj.

Dobitnik nekoliko značajnih nagrada za svoj umetnički rad. Od 1999. izlagao na 17 samostalnih i na više od 100 grupnih izložbi Srbiji i inostranstvu. Služio vojsku, nije osudivan, oženjen. Živi i radi u Berlinu i Beogradu.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.