Naslovna » BG svaštara » Nauka » Najbolje tehnološke inovacije u 2020. godini
Najbolje tehnološke inovacije u 2020. godini (foto: Pixabay)
Najbolje tehnološke inovacije u 2020. godini (foto: Pixabay)

Najbolje tehnološke inovacije u 2020. godini

Najbolje tehnološke inovacije u 2020. godini izabrane su u finalu takmičenja koje je organizovano online na Drugom programu RTS-a.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da je biorazgradivi stiropor Biosporin najbolja inovacija u 2020. godini, po odluci žirija.

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju, po šesnaesti put, organizovalo je pomenuto ministarstvo, u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka, Tehnološko-metalurškim fakultetom iz Beograda, Privrednom komorom Srbije i Radio-televizijom Srbije.

Ovogodišnje finale je prvo, otkako takmičenje postoji, da se ne realizuje u studiju RTS-a, već posredstvom onlajn platforme.

Ukupan nagradni fond je iznosio šest miliona dinara, a ove godine su učestvovala 142 tima.

Šestočlanom žiriju je predsedavala državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Marijana Dukić Mijatović, a činili su ga još i Vesna Damjanić, urednica u RTS-u, Radojka Nikolić, urednica časopisa Ekonometar i Biznis, Miloš Andrić, osnivač i vlasnik biznis inkubatora Inokoa Kovilj, Marija Gnjatović, član pobedničkog tima Unitrih za 2019. godinu, i Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta.

– Ovo tradicionalno takmičenje pokazuje entuzijazam i sinergiju rada svih – mladih inovatora, profesora i mentora, ali i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koje se trudi da obezbedi institucionalni, infrastrukturni i finansijski okvir kako bi se podržala celokupna naučna zajednica, a samim tim i mladi inovatori – rekla je Dukić Mijatović.

U finalu je učestovalo šest timova, a redosled je sledeći:

  • Prvo mesto: Soma, sa inovacijom „Biorazgradivi stiropor Biosporin“, iz Beograda;
  • Drugo mesto: HelikoStop, sa inovacijom „HerbELIKO“, iz Novog Sada;
  • Treće mesto: Zanus, sa inovacijom „Inovativna produkcijska robotika“, iz Valjeva;
  • Četvrto mesto: Protivpožarni, sa inovacijom „Proizvodnja ekspandirajućeg materijala za pasivnu zaštitu“, iz Kragujevca;
  • Peto mesto: Prim, sa inovacijom „Ozon“, iz Krnjeva, Velika Plana;
  • Šesto mesto: Enerdži puls, sa inovacijom „CurrentProfiler, Thermal Cube, Encoder Shield“ iz Novog Sada.

Nedavno je održano i finale u kategoriji inovativne ideje, a za najbolju studentsku invenciju proglašena je „Proizvodnja ekološki prihvatljivih antikorozionih sredstava za dobijanje industrijskih premaza“ tima Antikorozivi sa Tehnološko-metalurškog fakulteta.

Za najbolju srednjoškolsku invenciju izabrana je „Virtuelna analitička hemija“, tima Vah iz Gimnazije 9. maj iz Niša, navodi se u saopštenju.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.