Naslovna » Izlasci » Pozorište » Narodno pozorište: Premijera baletske predstave „Mamac“
Narodno pozorište (foto: Aleksandra Prhal)
Narodno pozorište (foto: Aleksandra Prhal)

Narodno pozorište: Premijera baletske predstave „Mamac“

Premijera jednočinog baleta „Mamac„, autorke Sanje Ninković, biće održana 20. decembra od 12.00 na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Predstava će biti izvedena u okviru projekta „Mladi koreografi“.

U radu na baletu „Mamac“ koreografkinja i autorka libreta Sanja Ninković krenula je od teze da je savremeni čovek, u sadašnjem trenutku i svakodnevici svog života, svoju sklonost ka stvaranju zavisnosti od lakih sadržaja i površne zabave, počeo da prihvata kao neminovnost.

– Potreba za zabavom i biti zabavan, postalo je imperativ, a u svemu tome, neminovno se nameće i pitanje – da li su nam besmisleni sadržaji potrebni da bi izdržali pritiske i zidove svojih problema? – pita se autorka, baletska umetnica, od 2001. godine, posle Baletske škole „Lujo Davičo“, stalna članica ansambla Baleta Narodnog pozorišta.

Ninković je kroz svoj novi balet želela, kako kaže, da pronađe i odgovor na pitanje kako ispričati priču o gubitku, suočavanju, preboljevanju, pritisku i problemima, u uslovima skraćene pažnje savremenog čoveka.

– Moja zamisao je da predstava ima dva paralelna toka, koja se međusobno sukobljavaju ili dopunjuju, zavisno od ličnog doživljaja i poziva gledaoca da sam odluči koji će za njega biti mamac – zaključuje Ninković, čija je ovo druga koreografska predstava koja dolazi nakon uspeha sa projektom „Jedan“ u produkciji Udruženja baletskih umetnika Srbije.

Tokom dosadašnje uspešne karijere, baletska umetnica je ostvarila prve i solističke uloge u baletima savremenog repertoara: „Ko to tamo peva“, „Jesenje cveće“, „Posvećenje proleća“, „Songs“, „Aleksandar“, „Hazarski rečnik“, „Limeni doboš“, „Step lightly“, „Šest plesova“, „Interval“/ „Viva la vida“… Dobitnica je i velikog broja značajnih nagrada – „Smiljana Mandukić“, „Dimitrije Parlić“, „Veruj u sebe“, „Nataša Bošković“.

U baletu „Mamac“ nastupiće: Dejan Kolarov, Bojana Žegarac Knežević, Olga Olćan, Miloš Marijan, Ivana Savić Jaćić, Nikolo Bianko, Brankica Mandić, Karlos Alvarado, Ada Raspor, Branko Sarić, Ljiljana Velimirov, Dušan Milosavljević, Hoze Iglesias i Dejana Zlatanovski.

U autorskoj ekipi su Maja Ćurčić i Marko Đukić (kompozitori), Jasna Saramandić (scenograf), Ida Ignjatović (kostimograf) i Maja Bajčetić (asistent koreografa).

Projekat „Mladi koreografi“ pokrenula je, direkcija Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu sa ciljem da pruži šansu i otvori novi prostor mladim, kreativnim baletskim stvaraocima.

Svi programi u Narodnom pozorištu, uz ograničen broj mesta za publiku, održavaju se uz poštovanje svih mera zaštite koje propisuje Krizni štab u vezi sa epidemijom virusa korona. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.