Naslovna » Izlasci » Izložbe » Prirodnjački muzej: 125 godina od osnivanja i izložba „Priča o nama“
Prirodnjački muzej (foto: B. Ivančević)
Prirodnjački muzej (foto: B. Ivančević)

Prirodnjački muzej: 125 godina od osnivanja i izložba „Priča o nama“

Prirodnjački muzej u Beogradu osnovan je 19. decembra 1895. godine. Tim povodom na Kalemegdanu će biti otvorena izložba „Priča o nama“.

Nažalost, zbog aktuelne epidemiološke situacije neće biti moguće klasično otvoranja izložbe niti obeležavanje jubileja kakvo dolikuje.

U Galeriji Prirodnjačkog muzeja u Beogradu (Mali Kalemegdan 5) 29. decembra od 13.00 biće otvorena izložba autorke dr Aleksandre Maran Stevanović.

To će biti samo početak obeležavanja velikog jubileja – 125 godina postojanja Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

Izložba obuhvata četiri celine:

  • Kabinet retkosti – kratka istorija prirodnjačkih zbirki,
  • Iz arhive Prirodnjačkog muzeja,
  • Iz zbirki Prirodnjačkog muzeja i
  • Savremeni period Muzeja.
Lobanja bizona (foto: B. Milićević
Lobanja bizona (foto: B. Milićević

U okviru druge i treće izložbene celine, na popularan način, široj javnosti se predstavljaju značajni događaji i ličnosti koji prenose poruke iz prošlosti: o putovanju Muzeja kroz vreme i prostor, kroz različite državne, političke, društvene i muzejske okolnosti.

Svojevrstan kraj izložbe – Quo Vadis? sa kartom izdvojenih evropskih i svetskih muzeja u slici bez reči prikazuje viziju današnjih muzealaca – čemu streme i čemu se nadaju.

Aktivnosti povodom obeležavanja jubileja

Serijom događaja, izložbi, naučnih publikacija, digitalnih programa, kao i sadržajima na društvenim mrežama, u narednih godinu dana biće obeleženo 125 godina Prirodnjačkog muzeja.

Pročitajte i… Prirodnjački muzej – istorijat i značaj

U saradnji sa JP „Srbomarka – PTT Srbije“ štampane su prigodne marke i koverte Prvog dana povodom jubileja. U pripremi je kapitalno izdanje – monografija o 125 godina postojanja Muzeja, knjiga o fauni leptira Jadovnika, Mileševke i susednih područja, Fauna slepih miševa Srbije u koizdavaštvu sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, animirani film o aktuelnom stanju i potrebi za prostorom i drugo.

Sajt Muzeja će biti redizajniran, a u pripremi je mobilna android aplikacija namenjena edukaciji dece na temu pojmova i zanimljivosti iz prirode.

Beograđanima je predstavljeno 10 atraktivnih bilborda tokom decembra 2020. na lokacijama u užem centru grada, sa autorskim fotografijama i tekstovima prijatelja i stručnjaka Muzeja na temu prirode.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.