Naslovna » BG servis » Zamena stabala na Trgu republike: platani umesto javora
Presađivanje stabala na Trgu republike (foto: JKP "Zelenilo-Beograd")
Presađivanje stabala na Trgu republike (foto: JKP "Zelenilo-Beograd")

Zamena stabala na Trgu republike: platani umesto javora

JKP „Zelenilo – Beograd“ će u sredu, 16. decembra, započeti radove na zameni stabala na Trgu republike i na površini ispred TC „Staklenac“.

U sklopu redovnih aktivnosti na zameni drvorednih stabala ove godine već je zamenjeno oko 230 sadnica u Beogradu.

Pojedina stabla vrste gorski javor, koja su prethodno bila zasađena na Trgu republike, biće izvađena, a na njihovo mesto biće zasađene visokokvalitetne sadnice platana visine 10 metara. Ove sadnice JKP „Zelenilo – Beograd”, Beograd nabavilo je tokom jeseni kako bi na našem centralnom trgu bila zasađena ova kvalitetna stabla velike visine.

Na ovaj način, rekonstruisani Trg republike dobiće ujednačen izgled po pitanju vrste drveća koje će ga krasiti, čime će estetski doživljaj biti unapređen. Krošnje ovih stabala moći će da se orezuju posebnom tehnikom i da se oblikuju na različite načine kako se to radi na velikim trgovima u svetskim metropolama.

Na Trgu republike će biti zasađeno ukupno 12 stabala platana. Sadnice gorskog javora, koje su u dobrom stanju, sa Trga republike biće presađene na druge lokacije u gradu, u skladu sa planom sadnje „Zelenila“.

Po završetku sadnje na Trgu republike, tokom naredne nedelje biće nastavljeno sa sadnjom novih sadnica i na površini ispred tržnog centra „Staklenac“, gde će, umesto lipa, biti zasađene sadnice jasena, njih ukupno devet.

U saopštenju „Zelenila“ piše da su kvalitetne sadnice platana i jasena, koje će biti zasađene, „školovane“ u rasadniku i već su dostigle zavidne dimenzije.

Zbog toga će nova stabla u veoma kratkom vremenskom periodu po sadnji dati estetski efekat ulepšavanjem gradskog pejzaža i ostvarivati sve ekološke funkcije koje vrši zelenilo u gradskim sredinama: zaštita od buke, prečišćavanje i poboljšanje kvaliteta vazduha, ublažavanje temperaturnih ekstrema i regulacija mikroklime Trga republike, ublažavanje udara vetrova i sl.

Na ovaj način biće unapređen izgled i funkcionalnost Trga republike i njegove okoline, dodaju nadležni iz ovog preduzeća. (danubeogradu.rs)