Naslovna » Izlasci » Film » Digitalno restaurisan film „Pavle Pavlović“ u Kinoteci
Domaći film "Pavle Pavlović" u Kinoteci
Domaći film "Pavle Pavlović" u Kinoteci

Digitalno restaurisan film „Pavle Pavlović“ u Kinoteci

U ponedeljak i utorak, 1. i 2. februara 2021. od 19.00, u Kinoteci će biti organizovane specijalne projekcije filma „Pavle Pavlović“ Puriše Đorđevića.

Osamnaesti domaći digitalno restaurisan film započeo je svoj novi život, sada u vrhunskom kvalitetu slike i tona, a biće prikazan u sali „Dušan Makavejev“ u Uzun Mirkovoj 1.

Ovaj filmski klasik iz 1975. godine, snimljen u produkciji Centar filma, kompletno je digitalno restaurisan u odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke u okviru projekta digitalne restauracije srpske filmske baštine.

Maestralni Bekim Fehmiju, publici je dočarao lik glavnog junaka – Pavla Pavlovića, koji kroz prikaz običnog čoveka i radnika u Jugoslaviji sredinom 70-ih godina, zapravo govori o društvenom uređenju i problemima unutar tadašnje države. Po rečima reditelja Đorđevića, film je nastao u vreme Titovog pisma građanima Jugoslavije u kojem ih opominje da više rade.

Pored Bekima, kroz svoje uloge su Milena Dravić, Slobodan Đurić, Rade Marković, Ljuba Tadić, Skender Rabotina, Ljubinka Bobić, Petar Božović, Faruk Begoli, Svjetlana Knežević, Đorđe Nenadović, Stojan Aranđelović, Milivoje Popović-Mavid, Danilo Stojković, Dušan Antonijević, Vojislav Brajović, Dobrila Stojnić, Toni Laurenčić, Vesna Pećanac uspeli da prenesu specifičnu atmosferu tog vremena.

Svi zainteresovani besplatne ulaznice će moći da preuzmu na blagajni Kinoteke. Broj mesta je ograničen, a maksimalan broj ulaznica koji može da se preuzme je dve po osobi. (danubeogradu.rs)