Naslovna » Izlasci » Izložbe » Galerija DOB: Izložba „Opiranje kože“ Ivane Kosanović
Galerija DOB: Izložba "Opiranje kože" Ivane Kosanović (rad: Zagrljaj kože)
Galerija DOB: Izložba "Opiranje kože" Ivane Kosanović (rad: Zagrljaj kože)

Galerija DOB: Izložba „Opiranje kože“ Ivane Kosanović

Od 26. januara do 12. februara 2021. u Galeriji Doma omladine Beograda biće postavljena izložba „Opiranje kože“ Ivane Kosanović.

Kroz seriju radova Ivana Kosanović će predstaviti video performanse koji se bave temama telesnosti, rodne kategorizacije, dominacije, disperzije svesti i decentralizacije identiteta. Na izložbi „Opiranje kože“ će biti postavljeni radovi koji se nalaze na granicama filmske i likovne umetnosti, koji kroz sintezu različitih medija čine izložbu transmedijskim projektom.

Razumevanjem zvuka, slike, video zapisa i izvedbe, umetnica sugeriše na važnost interdisciplinarnog pristupa u umetnosti, koji kroz opšte sagledavanje postaje film za sebe. Sa druge strane, tematsko objedinjavanje pitanja ženskog tela i nametnutih društvenih normativa korespondira sa čitanjima teksta sa aspekata teorije, književnosti, filozofije i istorije umetnosti. Na taj način Ivana Kosanović uspostavlja hipotezu o telesnosti kao iskazu, koji kroz aluzije na slikarstvo i crtež sačinjava intertekstualni zapis u domenu eksperimentalnog filma.

Ivana Kosanović (1980) je vizuelna umetnica i lingvistkinja iz Beograda koja se bavi video performansom, fotografijom i psiholingvističkim istraživanjem u oblasti psihološkog nasilja. Njeni kratki igrani filmovi i video performansi prikazivani su na različitim internacionalnim festivalima.

Ivana Kosanović: Izložba „Opiranje kože“ – info

  • Mesto: Galerija Doma omladine Beograda
  • Adresa: Makedonska 22
  • Vreme trajanja: 26. januar – 12. februar 2021.
  • Radno vreme: utorak-subota od 12.00 do 21.00; nedeljom od 12.00 do 18.00; ponedeljkom Galerija ne radi
  • Ulaz: besplatan

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.