Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložbe u Kulturnom centru Beograda od 28. januara 2021.
Izložbe u KCB: Galerija Artget - Raw Perspectives (Nikolić, Đulinac, Janković)
Izložbe u KCB: Galerija Artget - Raw Perspectives (Nikolić, Đulinac, Janković)

Izložbe u Kulturnom centru Beograda od 28. januara 2021.

Četiri izložbe u Kulturnom centru Beograda biće otvorene za publiku od 28. januara (od 12.00) do 4. marta 2021. Ulaz je besplatan.

Zbog trenutnih epidemioloških okolnosti neće biti priređeno zvanično otvaranje. Broj posetilaca je ograničen na najviše deset osoba u isto vreme po galeriji.

Radno vreme galerija je svakog dana, osim nedeljom i za vreme praznika, od 12.00 do 20.00 časova. Ulaz je slobodan.

Galerija Arget: Belgrade Raw – Raw Perspectives

  • KCB, Galerija Artget (Trg republike 5/I)
  • 28. januar 2021. – 4. mart 2021.
Izložbe u KCB: Galerija Artget - Raw Perspectives (Nikolić, Đulinac, Janković)
Raw Perspectives (Nikolić, Đulinac, Janković)

Specijalizovana fotografska Galerija Artget Kulturnog centra Beograda počinje svoju 20. sezonu. U godini jubileja program čini po jedna izložba koju koncipiraju i realizuju umetnički direktori i direktorke u prethodnoj deceniji Galerije.

Prva u ovom nizu je izložba Raw Perspectives koju priređuje sada jedanaestočlani fotografski kolektiv Belgrade Raw, kolektivni umetnički direktor(at) Galerije u 2013. godini. Raw Perspectives ovde nudi poglede troje autora: Jelene Nikolić, Predraga Đulinca i Stefana Jovanovića.

Iako niko od njih troje sebe ne bi nazvao ili ne naziva fotografom, svo troje koriste medij fotografije kao neku vrstu lufta, generatora arhiva i sredstvo vizuelnog beleženja sredine u kojoj se nalaze i koja ih okružuje. Sami članovi kolektiva Belgrade Raw imaju sličan pristup u kreiranju arhiva iz kog se čitaju društveno-političke okolnosti, svakodnevnica i njene promene.

Motivacija za rad kod Predraga, Jelene i Stefana varira između želje za dokumentovanjem, izučavanjem likovnih elemenata, beleženjem, na izgled, nepripadajućih trenutaka u prostoru do proste želje za nekom vrstom ventiliranja moždanih aktivnosti.

Izložba Raw Perspectives nastala je kao posledica otključavanja bogatih arhiva i primenjivanjem vežbe u kojoj su autori kreirali asocijativnu mrežu nižući fotografije i video zapise bez prethodno utvrđenih pravila. Ta pravila je diktirao sam materijal.

Pojedinačno, svako od njih troje imaju jedinstvenu internu logiku pri odabiru motiva, ili bolje pri odabiru trenutaka koji će zabeležiti. Međutim, pri združivanju njihovih arhiva, primećuje se izjednačavanje asocijativnih mreža i gubljenje ideje o autorstvu. Postaje neprepoznatljivo ko je autor koje fotografije. Postaje nebitno ko je autor koje fotografije. Postaje jasno kako jedna generacija detektuje kroz isto oko svoje okruženje i sve što ono nosi.

Skupovi materijala prikazani na izložbi Raw Perspectives predstavljaju logičan završetak procesa sjedinjavanja materijala ovo troje autora, ali i prostor za stvaranje novih misaonih procesa i mentalnih slika. (Napisao: Dušan Savić)

Likovna galerija: Ulica! Grafiti scena iz blokova

  • KCB, Likovna galerija (Knez Mihailova 6)
  • 28. januar 2021. – 4. mart 2021.
Izložbe u KCB: Likovna galerija - Ulica!
Likovna galerija – Ulica!

U Likovnoj galeriji biće postavljena izložba pod nazivom „Ulica! Grafiti scena iz blokova“, radovi grafiti crtača u prestižnom beogradskom izložbenom prostoru, koji će biti izvedeni u realnom vremenu, kao nepredvidlјivi performans u kome sama akcija predstavlјa poruku.

Zajednički rad pod nazivom „Ulica!“ osmišlјen je kao jam akcija grafiti crtača Hope-a, Cash-a, Junk-a i njihovih gostiju Sub Zero-a i Abs-a koji dolaze iz potkuluturnog milјea novobeogradskih blokova. Oni su predstavnici dve generacije crtača koji na ovom prostoru neprekidno deluju od sredine osamdesetih godina dvadesetog veka.

Grafiti crtači iz blokova nisu etablirani na talasu komercijalizacije i konzumerizma koji je prisutan poslednjih godina u tzv. uličnoj umetnosti u centralnom delu Beograda gde se kroz preuzimanje slika, stilova i postupaka iz drugih izvora i medija, izvode primamljivi i često samodopadni radovi koji stvaraju privid gradskog umetničkog pokreta.

Praksa Hope-a, Cash-a i Junk-a očuvana je u autentičnom obliku koju su započeli crtači prve generacije, Yens, Sub Zero i Abs. Njihovi radovi nastaju na ivici i u latentnoj tenziji između legalnog i nelegalnog, sa uporištem u izvornoj kulturi hip hopa. Ključnu ulogu u stilskom razvoju blokovske scene odigrao je Yens početkom devedesetih. Deluju pojedinačno, no isto tako su umreženi sa drugim grafiti autorima sa naših prostora.

Rad grafiti crtača u prestižnom beogradskom izložbenom prostoru izveden je u realnom vremenu, kao nepredvidljivi performans u kome sama akcija predstavlja poruku. Namera kustosa bila je da autori rade u potpunoj izvedbenoj slobodi kako bi očuvali svoju izvornu „subverzivnu snagu“.

Uvođenjem prakse grafiti crtača u galerijski prostor izbegava se predstavljanje njihovih radova preko posredovane slike. Značenje Galerije KCB-a redefinisano je od ekskluzivnog prema inkluzivnom, tako da galerijski prostor postaje integralni deo ulice. Cilj je da se ukine granica ili konvencionalno shvatanje institucionalnog i vaninstitucionalnog prostora kao presudnog za poimanje likovnog rada, te da se ukaže na poziciju posmatrača kao aktivnog učesnika u formiranju značenja vizuelnih sadržaja.

Akcija grafiti crtača iz blokova u Galeriji KCB-a povezuje dva suprotna dela grada, predgrađe i centar, potkulturu sa zvaničnom kulturom.

„Kritičari su izabrali“ je izložba koja se organizuje u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda od 1967. godine. Od 2001. godine modifikovana je u autorsku izložbu dobitnika nagrade za likovnu kritiku Lazar Trifunović.

Galerija Podroom: Femkanje – Prostori zajedništva

  • KCB, Galerija Podroom (Trg republike 5/-1)
  • 28. januar 2021. – 4. mart 2021.
Izložbe u KCB: Galerija Podroom - Femkanje
Galerija Podroom – Femkanje

Prvi put projekat Femkanje priređuje izložbu u Beogradu, u Galeriji Podroom, čije izdanje će biti posvećeno temi koju je i Kulturni centar Beograda postavio kao tematski konceptualni okvir za 2021. godinu – „Prostori zajedništva“.

Ovoj temi „Femkanje“ će kao i u prethodnim svojim radovima, pristupiti kroz fokus na zvuk i komunikaciju.

Izložba „Femkanje – Prostori zajedništva“ realizuje se kroz offline postavku, koju čini 18-kanalna zvučna instalacija u prostoru galerije sačinjena od arhivskog materijala i online postavku odnosno bazu podataka zvučnih intervencija savremenih umetnica i umetnika iz Srbije, zemalјa bivše Jugoslavije, Evrope i šire.

Filmska galerija: Ljiljana Petrović – Oko kina – filmski kostim

  • Dvorana KCB, foaje (Kolarčeva 6)
  • 28. januar 2021. – 28. mart 2021.
Izložbe u KCB: Filmska galerija - Falsifikator (foto: Aleksandar Letić)
Filmska galerija – Falsifikator (foto: Aleksandar Letić)

U Filmskoj galeriji biće postavljena izložba kostimografa Ljiljane Petrović, pod nazivom „Oko kina – filmski kostim“, koja predstavlja jedinstveni omaž rediteljima Goranu Markoviću i Srdanu Goluboviću, a biće otvorena do 28. marta.

Ova izložba koncipirana je kao skup kostimografskih radova, fragmenata, likovnih skica, fotografija i predstavlјa autentično svedočanstvo i dopunu recepciji filmskog kostima, koji kao dokumentarni narativi pripovedaju o gradaciji stvaralačkog procesa i različitim kostimografskim postupcima, što daju originalnost i konačno oblikovano delo – film.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.