Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Kultura sećanja: Info tabla o logoru „Topovske šupe“
Info tabla o logoru "Topovske šupe" (foto: Centar za primenjenu istoriju)
Info tabla o logoru "Topovske šupe" (foto: Centar za primenjenu istoriju)

Kultura sećanja: Info tabla o logoru „Topovske šupe“

Ispred nekadašnjeg nacističkog logora „Topovske šupe“ postavljena je info tabla sa podacima o ovom logoru, koji je bio aktivan od avgusta do novembra 1941.

Logor „Topovske šupe“, koji se nalazio na današnjoj Autokomandi, u Tabanovačkoj 1, jedan je od prvih logora za Jevreje i Rome u Evropi.

Po postojećim izvorima, kroz ovaj logor prošlo je oko 5.000 muških Jevreja i oko 1.500 muških Roma. Svi su, osim retkih izuzetaka, ubijeni u masovnim streljanjima na stratištima oko Beograda.

„Topovske šupe“ su pre Drugog svetskog rata bile deo nekadašnje kasarne Vojske Kraljevine Jugoslavije u kojem su se nalazili objekti za smeštaj vojske, konja i topova, po kojima su i dobile svoj naziv.

I pored toga što je na mestu bivšeg logora 2006. godine otvoren spomen-park, danas je lokacija zaboravljena, zapuštena i nepoznata široj javnosti, a memorijalne ploče koje su postavljene prethodnih godina su nestale.

Projekat za trajno očuvanje sećanja na žrtve logora pod nazivom „Sačuvajmo ‘Topovske šupe'“ ima za cilj izgradnju trajnog memorijala „Topovske šupe“.

Projekat vodi Centar za primenjenu istoriju u saradnji sa organizacijom Culture and more iz Berlina i podršku Međunarodne alijanse za sećanje na holokaust (IHRA), Claims Conference i Savez jevrejskih opština Srbije. (danubeogradu.rs)

Info tabla o logoru "Topovske šupe" (foto: Centar za primenjenu istoriju)
Foto: Centar za primenjenu istoriju

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.