Naslovna » BG svaštara » Književnost » Nagrada Politikinog Zabavnika za knjigu „Crna ptica“ Aleksandre Jovanović
Nagrada Politikinog Zabavnika za knjigu "Crna ptica" Aleksandre Jovanović
Nagrada Politikinog Zabavnika za knjigu "Crna ptica" Aleksandre Jovanović

Nagrada Politikinog Zabavnika za knjigu „Crna ptica“ Aleksandre Jovanović

Knjiga Crna ptica autorke Aleksandre Jovanović, u izdanju Kreativnog centra, ovogodišnji je dobitnik Nagrade Politikinog Zabavnika.

Žiri u sastavu akademik Aleksandar Кostić, psiholog (predsednik), Irena Špadijer, profesorka Filološkog fakulteta u Beogradu, Petar Arbutina, izvršni direktor Službenog glasnika, Milorad Milinković, filmski reditelj, i Petar Milatović, zamenik glavnog i odgovornog urednika Politikinog Zabavnika, doneo je jednoglasnu odluku da ova nagrada za najbolje književno delo za mlade objavljeno u 2020. godini pripadne Aleksandri Jovanović.

U obrazloženju odluke žirija, pored ostalog, piše…

„Roman Crna ptica mlade Aleksandre Jovanović originalno je delo koje uspešno spaja elemente fantastike, horora, psihološkog romana i univerzalne priče o odrastanju. To je i uzbudljivo višeslojno štivo gde se mladi suočavaju sa svetom kakav zapravo jeste, u kome i srušeni snovi umeju da iznedre nadu i ljubav“…
Aleksandra Jovanović (foto: Kreativni centar)
Aleksandra Jovanović (foto: Kreativni centar)

Žiri je posebno istakao to što je mlada autorka na suptilan način obradila jednu veoma delikatnu temu, a knjiga se izdvojila i svojim književnim kvalitetima. Ilustraciju na koricama uradio je Dobrosav Bob Živković.

Na 42. konkurs stiglo je 58 naslova, a među izdanjima koja su se našla u najužem izboru bio je i roman Sve što (ni)sam želela Dragane Mladenović, takođe u izdanju Kreativnog centra.

Nagrada Politikinog Zabavnika ustanovljena je 1979. godine. Dodeljuje se svake godine 25. januara, na Dan Politike, za izdanja objavljena u prethodnoj godini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.