Naslovna » BG svaštara » Književnost » Nevena Lovrinčević: Knjige o roditeljstvu (INTERVJU)
Kreativni centar: Nevena Lovrinčević -Knjige o roditeljstvu
Kreativni centar: Nevena Lovrinčević -Knjige o roditeljstvu

Nevena Lovrinčević: Knjige o roditeljstvu (INTERVJU)

O roditeljstvu je napisano mnogo knjiga, ali nijedna ne može roditelje u potpunosti pripremiti za ono što ih čeka. Ipak, knjige o roditeljstvu mogu im pomoći…

Knjige mogu da pomognu da razreše neke dileme, da bolje razumeju šta dete u određenom uzrastu može, kao i da pročitaju različite savete i odaberu onaj koji im se učini najboljim za njih. Ono što je možda najvažnije, knjige o roditeljstvu mogu biti velika podrška roditeljima jer im pokazuju dve važne stvari: da je sve kroz šta prolaze normalan deo puta vaspitavanja dece, kao i da na tom putu nisu sami, to jest da mnogi roditelji imaju slične dileme njihovim.

Knjige koje pružaju veliku podršku roditeljima već godinama veoma uspešno piše psiholog Nevena Lovrinčević.

Diplomirala je na Odseku za kliničku psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Tokom dvadeset pet godina kliničke prakse radila je s decom i mladima baveći se prvenstveno psihodijagnostikom, poremećajima spavanja i prevencijom emocionalnih poremećaja i poremećaja ponašanja.

Autorka je i voditeljka više akreditovanih seminara namenjenih vaspitačima, nastavnicima, psiholozima i pedagozima. Njene knjige prevedene su na kineski, hrvatski, indonežanski, španski, ukrajinski, ruski i makedonski jezik.

Šta je, po vašem mišljenju, roditeljstvo?

– Ljubav, briga, nega, sreća, nesigurnost, strepnja, samopouzdanje, nesamopouzdanje, mir, nemir, ljutnja, ponos, zbunjenost, ushićenost, Super sam roditelj, Užasan sam roditelj i dr. Pa na kraju opet: ljubav.

Da li se roditeljstvo uči ili je sve stvar intuicije?

– Na to kakvi ćemo roditelji biti utiče mnogo toga: iskustvo iz primarne porodice, uverenja koja imamo, naše osobine ličnosti, odnos s partnerom, aktuelni kulturni obrasci itd. Dakle, nešto ćemo naučiti, a nekada ćemo reagovati po intuiciji ili u odnosu na ono što smo usvojili u sopstvenoj primarnoj porodici.

Koji su najčešći problemi savremenih roditelja?

– Savremeni roditelji najčešće imaju probleme u odnosu na postavljanje granica, koje doživljavaju kao neadekvatne jer imaju uverenja da time povređuju dete, to jest strepe da time vrše pritisak na dete, za koji nisu sigurni da li je primeren ili ne.

Tokom detetovog odrastanja njihov autoritet biva sve neprimetniji, pa se često čuje rečenica: Dete se ponaša kao da smo jednaki i kao da o svemu ima isto pravo odlučivanja kao i ja. U takvim situacijama često svakodnevno dolazi do iscrpljujućih rasprava s detetom, a roditelji imaju dileme u vezi s tim kako da očuvaju bliskost i poverenje, ali i da, kada je to potrebno, postavljaju granice.

Često se izraz moderno roditeljstvo doživljava kao nešto loše. Da li je nužno tako?

– Svako vreme ima neke promene u pristupu roditeljstvu u odnosu na prethodnu generaciju, tako da svaka generacija ima neko svoje moderno roditeljstvo.

Mislim da u savremenom roditeljstvu, pored određenih izazova, postoji i mnogo toga pozitivnog: neguju se veća bliskost s detetom i uključenost u njegove aktivnosti i interesovanja, veća otvorenost ka prihvatranju i prepoznavanju različitih emocija, veća tolerantnost, značajnija uključenost očeva u odrastanje i negu dece.

Nevena Lovrinčević (foto: Miloš Lužanin)
Nevena Lovrinčević (foto: Miloš Lužanin)

Napisali ste mnogo knjiga o roditeljstvu u kojima se bavite različitim temama (problem spavanja, kažnjavanja, autoriteta, noćnog mokrenja i dr.). Ako biste u nekoliko rečenica hteli da opišete savete koje dajete roditeljima, to jest vaš stav u vezi s vaspitanjem – kako bi one glasile?

– Dva glavna putokaza su: bliskost i granice. Imajte otvoren um i srce i budite prilagodljivi: tragajte za onim što vama i vašem detetu najviše odgovara, budite spremni i na sjajne trenutke, ali i na greške, prilagođavajte se situacijama i radite najbolje što možete. I naravno: uživajte u svom detetu!

Kako naći meru između vremena koje se deci daje za slobodnu igru i vremena za vanškolske aktivnosti?

– Slobodna igra je veoma važna jer dete tada oblikuje svoje vreme onako kako mu odgovara. Roditelje ponekad brinu dosada i nestrukturirano vreme. Mislim da je sasvim u redu da detetu ponekad bude dosadno ili da samo izabere čime će se baviti. Nije potrebno da roditelj strukturira svaki minut detetovog slobodnog vremena. Vanškolske aktivnosti treba da budu u skladu s detetovim interesovanjem, a ne obaveza koja ga opterećuje.

Na proleće iz štampe izlazi vaš nov priručnik. Šta roditelji mogu da očekuju?

– Nova knjiga se odnosi na izazove savremenog roditeljstva. Nadam se da će roditelji u njoj moći da pronađu odgovore na neke dileme i probleme koji ih opterećuju i da će im pomoći da sagledaju uticaj sopstvenih uverenja i ponašanja na dete. Tek kada sagledamo sopstveno ponašanje i njegov uticaj, možemo odlučiti želimo li ili ne želimo da nešto u vezi s tim promenimo.

Nadam se da će ova knjiga roditeljima olakšati prepoznavanje nekih efikasnih i neefikasnih pristupa. To što smo možda bili neefikasni ili grešili u nekom periodu ne znači da je to nešto loše i nepopravljivo, već je naš uvid šansa da ono što smo radili promenimo i da se usmerimo ka usvajanju nekih ponašanja i uverenja koja će za nas i naše dete biti efikasna. I voditi nas ka ostvarenju životnih vrednosti koje smatramo važnim.

Osam priručnika Nevene Lovrinčević Naučite dete da spava, Noćno mokrenje, Težim putem do roditeljstva, Naučite da se ljutite, Klopke za roditelje, Disciplina bez batina, Ko je gazda u vašoj kući? i Efikasna komunikikacija u vrtiću biće na posebnoj akciji do 25. januara.

Knjige su snižene 30%, a možete ih kupiti na sajtu ili u knjižarama Kreativni centar (TC Eurocentar, Makedonska 30, Beograd; Uroša Martinovića 12, Novi Beograd; Sinđelićev trg 19, Niš).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.