Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Prijava za vakcinu protiv COVID-19 preko portala eUprava
Prijava za vakcinu protiv virusa korona (foto: M-Foto / Shutterstock)
Prijava za vakcinu protiv virusa korona (foto: M-Foto / Shutterstock)

Prijava za vakcinu protiv COVID-19 preko portala eUprava

Od ponedeljka, 11. januara 2021, biće moguće prijavljivanje za vakcinu protiv COVID-19 online, preko portala eUprava.

Sistem za prijavljivanje preko portala eUprava uspostavljen je u saradnji sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Od četvrtka, 14. januara, građani će moći i preko kontakt centra da se prijave, a broj će biti saopšten na vreme.

Do sada je vakcinisano oko 9.300 građana Srbije. Građani će imati mogućnost da izaberu određenu ili bilo koju vakcinu.

Premijerka Srbije Aba Brnabić naglasila je da „ne postoji bojazan da će postojati građani koji će želeti da se vakcinišu a da neće biti vakcina za njih“ i dodala da će vakcina biti dovoljno za sve.

Srbija ima dogovore sa različitim proizvođačima za osam miliona doza, što je potrebno za četiri miliona ljudi.

Trenutno se širom Srbije vakcinišu zdravstveni radnici, a pored njih prioretne su osobe u gerontološkim centrima.

U planu Vlade Srbije je da se u narednim danima ubrza program vakcinacije građana, a saopšteno je i da je završen plan punktova za masovnu imunizaciju, koji će iduće nedelje usvojiti Krizni štab.

Brnabić je izrazila očekivanje da će do kraja iduće nedelje na Beogradskom sajmu biti otvoren prvi punkt za vakcinaciju.

Premijerka je prenela da Srbija sutra dobija 18.525 dodatnih doza vakcine Fajzer-Biontek, istakavši da su relevantne institucije Kine odobrile izvoznu dozvolu za Sinofarmove vakcine, kao i da se očekuje dodatnih pola miliona doza vakcine Sputnjik V.

„Imamo sve preduslove da počnemo sa masovnom vakcinacijom“, poručila je predsednica Vlade i dodala da će Srbija do kraja januara imati dva miliona doza vakcina različitih proizvođača, uključujući i količine koje su stigle krajem decembra, pri čemu se u februaru očekuje još dodatnih 1,3 do 1,5 miliona doza vakcina.

I sve tako do maja, juna, i nadam se da ćemo moći da završimo vakcinaciju. Ako to uspemo, bićemo jedna od prvih zemalja u Evropi koja će to završtiti, istakla je Brnabić.

Krizni štab zaseda sutra – nove mere?

Sutra će biti održana sednica Kriznog štaba na kojoj će biti ili usvojene nove mere ili doneta odluka o produženju postojećih mera za suzbijanje širenja virusa korona. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.