Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Prvorođena beba u 2021. godini – dečak
Prvorođena beba u Beogradu (foto: PIxabay)
Prvorođena beba u Beogradu (foto: PIxabay)

Prvorođena beba u 2021. godini – dečak

Prvorođena beba u 2021. godini je dečak rođen u „Narodnom frontu“, pa sledi dečak rođen u bolnici „Dragiša Mišović“ i devojčica rođena u Kliničkom centru.

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić jutros je obišao porodiište „Narodni front“ i tom prilikom dežurnim lekarima uručio novčani vaučer za prvorođenu bebu u 2021. godini.

– Noćas se samo u „Narodnom frontu“ rodilo šest beba. U prethodnoj godini u Beogradu je rođeno oko 18.000 beba i mislim da je veoma značajno da se taj broj iz godine u godinu povećava. Nije bilo lako u prethodnoj 2020. godini ni nositi ni pratiti trudnoće u okolnostima kovida, ali nije bilo lako ni lekarima i sestrama i zato i ovu priliku koristim da im zahvalim i čestitam Novu godinu. S obzirom kako su tešku godinu imali, radujemo se da je ispraćamo i sa velikim očekivanjma ulazimo u 2021. godinu. Verujem da ćemo ubrzo ispratiti koronu iako borba još nije završena, ali se kraj nazire – kazao je Radojičić.

On je podsetio da je zajedno sa donatorima obezbeđen novac i da su se tokom noći rodile tri bebe u kratkom intervalu u Klinici „Narodni front“, KBC „Dragiša Mišović“, i GAK „Višegradska“, tako da će sve tri bebe dobiti po 300.000 dinara.

On je podsetio da je Grad Beograd za zdravstvo u budžetu opredelio sredstva u visini od oko 258 miliona dinara. Za program unapređenja zdravlja trudnica, porodilja i novorođenčadi izdojeno je oko 10 miliona dinara. Za sam kraj 2020. godine omiljeno telefonsko savetovalište za roditelje HaloBeba dobilo je i svoju istoimenu mobilnu aplikaciju. U pitanju je servis koji je tu da roditelje podrži u svakodnevnim rutinama u prvim godinama odrastanja deteta.

– U prethodnoj godini izdvojili smo i 30 miliona za četvrti pokušaj vantelesne oplodnje, a sa programom ćemo nastaviti i ove godine. Za socijalna davanja je izdvojeno pet milijardi dinara za nastupajuću godinu, pa će tako pomoć i dalje dobijati i zaposlene i nezaposlene porodilje, kao i majke sa trećim deteotom i blizancima, a novac će se dobijati i za drugo dete. Porodilje koje dobijaju drugo dete dobijaće 10.000 dinara kao dodatak, a nezaposlene trudnice umesto 25.000 dobijaće 30.000 dinara – kazao je Radojičić.

Doktor Dejan V. Pavlović iz klinike „Narodni front“ istakao je da se nada mnogo boljoj godini i ukazao da je tim ove klinike učestvovao prošle godine u dolasku na svet više od 8.000 beba, dok je doktorka Minja Stanković ukazala na postojanje izolovanog kovid oboljenja gde je rođeno 115 zdravih i negativnih kovid beba. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.