Naslovna » Izlasci » Festivali » Rossi fest 2021: Portreti i sećanja
Rossi fest 2021: Portreti i sećanja
Rossi fest 2021: Portreti i sećanja

Rossi fest 2021: Portreti i sećanja

Rossi fest je međunarodni muzički festival koji će biti održan na nekoliko lokaciju u Beogradu od 24. januara do 2. februara 2021.

Festival je inspirisan stvaralaštvom eminentnog evropskog kompozitora, neobične životne priče i stvaralačkog opusa, Salomona Rosija (1570-1650).

Program će ove godine činiti izvođenja opera „Bastijen i Bastijena“ i „Karmen“, predavanje „Psalm 137“, koncert „Portreti i sećanja“ i majstorski kurs Olge Makarine.

Opere

Mocartova opera „Bastijen i Bastijena“ biće izvedena u Narodnom pozorištu, 24. januara od 19.00.

Organizatori festivala u saradnji sa nacionalnim teatrom organizuju humanitarni događaj za decu i mlade čiji je cilj da se skrene pažnja na značaj muzike u obrazovanju dece i razvijanju njihovih kreativnih potencijala.

Jedna od najkraćih opera Volfganga Amadeusa Mocarta, jednočinka „Bastijen i Bastijena“ nastala je kada je Mocart imao samo dvanaest godina i predstavlja jedno od njegovih prvih ostvarenja.

I opera „Karmen“ će biti izvedena u Narodnom pozorištu (2. februar od 19.00).

U dramaturškoj intervenciji Pitera Bruka, skrojenoj 80-ih godina prošlog veka, dramska radnja postaje gušća, intenzivnija i konkretnija. Lišena brojnih likova i bez naglašavanja živopisne sredine u kojoj se originalna radnja zbiva, „nova“ Karmen se oslanja na konkretne odnose između likova i jasnije mapira problem stradanja jedne žene romskog porekla.

Lokalna praizvedba opere „Karmen“, jedna tragedija u produkciji Rossi festa dodatno aktuelizuje adaptaciju Bizeove „Karmen“, problematizujući socijalno pitanje života Roma i migranata u sistemu evropskih zemalja, koji u sklopu migrantske krize 2015-2019. godine se suočavaju sa različitim oblicima diskriminacije.

Rediteljka je Ana Grigorović, dirigent Stefan Zekić, a na sceni će biti Nataša Rašić, Marko Živković, Vuk Zekić i drugi.

Koncert, majstorski kurs, predavanje

Koncert „Portreti i sećanja“ biće premijerno emitovan 27. januara od 19.00 na YouTube kanalu festivala.

Ovim koncertom biće obeležen obeležavajući Svetski dan sećanja na žrtve holokausta. Odabrana su dela sedam kompozitora iz šest zemalja, od kojih su tri dela zasnovana na „Krvavoj bajci“, Desanke Maksimović.

Majstorski kurs solo pevanja održaće operska pevačica Olga Makarina, 30. i 31. januara (17.00-20.00) u Kolarčevoj zadužbini.

Predavanje profesorke Ane Stefanović „Psalm 137 u baroknim muzičkim interpretacijama“ planirano je za 26. januar 2021.

Više o programima na sajtu manifestacije.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.