Naslovna » BG svaštara » Književnost » Svetislav Basara dobio Ninovu nagradu za 2020. za roman „Kontraendorfin“
Svetislav Basara dobio Ninovu nagradu za 2020. za roman "Kontraendorfin" (foto: NIN / obezbedila Laguna)
Svetislav Basara dobio Ninovu nagradu za 2020. za roman "Kontraendorfin" (foto: NIN / obezbedila Laguna)

Svetislav Basara dobio Ninovu nagradu za 2020. za roman „Kontraendorfin“

Dobitnik Ninove nagrade za 2020. godinu je Svetislav Basara za roman „Kontraendorfin“ u izdanju Lagune.

Žiri u sastavu Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Teofil Pančić birao je među sedam naslova koji su se našli u najužem izboru. Inače je na konkurs za 67. Ninovu nagradu pristiglo rekordnih 212 romana.

U obrazloženju se navodi:

„’Kontraendorfin’ Svetislava Basare sačinjen je od ’nemogućih’ scena, ’nedopustivih’ zaključaka, paradoksalnih tvrdnji, cele lestvice nadrealizovanih hiperbola, kojima se pretresaju i protresaju temelji ne samo našeg društva i kulture, istorije i politike nego čitavog savremenog sveta. Uvodeći simbol kontraendorfina, kao ključnog biološkog obeležja južnoslovenskih naroda, Basara taj svet postavlja na jezički ringišpil, koji u vrtoglavoj jurnjavi sve i svakoga izvodi iz zone komfora i postavlja pred svevideće ogledalo“.

Roman „Uspon i pad Parkinsonove bolesti“ 2006. godine doneo je Basari prvu Ninovu nagradu, a kako je istakao „manjim delom se nadao ovoj nagradi, a većim nije“.Svetislav Basara - Kontraendorfin (izdavač: Laguna)

„Zapravo, sumnja je bila veća od nade, ali osnovana sumnja. Moji romani se po užim i najužim izborima provlače od 1989. Sigurno je u konkurenciji bilo autora mlađih od tog godišta, a pošto sam za te 32 godine već dobio nagradu, uvek su mnogo veće šanse da se nagrada ne dobije nego da se dobije“, izjavio je Basara.

Naslov romana „Kontraendorfin“ Basara je preuzeo iz jedne fiktivne endokrinologije.

– Suprotno endorfinu, hormonu sreće, kontraendorfin je hormon nesreće pomoću kog se u ovom romanu objašnjava da užasi, posrtanja i nesporazumi sa istorijom naročito na našem prostoru nisu zapravo posledica nekih istorijskih okolnosti nego hormonalnog poremećaja i da nama ne treba humanitarna nego medicinska pomoć – kaže pisac.

Basara je istakao i da u nagrađenom romanu nema nikakve politike:

– To je umetnička slika društva koje trpi posledice zastranjivanja, zabluda kojima se na publicistički način bavim, koje razmatram u kolumnama, esejističkim knjigama i esejima.

Proglašenje dobitnika najznačajnijeg književnog priznanja za roman napisan na srpskom jeziku održano je online, dok će uručenje nagrade biti održano početkom februara. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.