Naslovna » BG servis » „Zelenilo – Beograd“ nastavlja radove u Skadarskoj ulici
Radovi u Skadarskoj ulici (foto: Aleksandra Prhal)
Radovi u Skadarskoj ulici (foto: Aleksandra Prhal)

„Zelenilo – Beograd“ nastavlja radove u Skadarskoj ulici

U Skadarskoj ulici, na potezu od Skadarlijske česme do Strahinjića bana nastavljaju se radovi koje izvodi JKP „Zelenilo – Beograd“.

U okviru druge faze radova, sa drugim učesnicima u Projektu rekonstrukcije, radnici ovog preduzeća obnoviće drvored sa integrisanim automatskim zalivnim sistemom i postaviće novi mobilijar.

Po završetku građevinskih radova na sanaciji ulice, planirana je sadnja 38 novih stabala.

Lipa je vrsta koja je odabrana za ovu lokaciju, kao prepoznatljiv simbol boemske četvrti Beograda. Jedno stablo ukrasne jabuke biće zasađeno pored spomenika Đuri Jakšiću. Projektom je predviđeno i formiranje novih sadnih mesta.

U postojećem drvoredu, četiri stabla su fiziološki prezrela sa vidljivim znacima fitopatoloških oboljenja te je, iz tog razloga, planirana njihova seča. Uklanjanje ova četiri stabla biće izvršeno u toku sutrašnjeg dana, a na mestu posečenih, nakon završetka radova, biće posađena nova stabla.

Da bi se postigla uniformnost drvoreda u smislu veličine, starosti i vrste stabala koja ga čine, planirano je presađivanje 21 stabla na druge lokacije, dok će na njihovo mesto biti zasađene oformljene sadnice lipe, većih dimenzija i obima debla od 25 cm. Uz sve sadnice u Skadarskoj ulici biće ugrađen savremen automatski zalivni sistem pomoću kog će drveću, osim vode, biti obezbeđeno i redovno prihranjivanje đubrivom.

Po završetku radova, čitav potez će krasiti ukupno 50 stabala. Uz obnovljeni drvored biće postavljen i nov mobilijar, deset klupa i šest đubrijera.

Sva sadna mesta će biti uređena završnom obradom od kamenih kocki, u skladu sa kriterijumima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda. (danubeogradu.rs)