Naslovna » Izlasci » Pozorište » Bitef teatar: Februar 2021 – Mesec nezavisne scene
Bitef teatar: Mesec nezavisne scene - Čaj sa Kublaj-kanom (foto: National Palace Museum, Taipei)
Bitef teatar: Mesec nezavisne scene - Čaj sa Kublaj-kanom (foto: National Palace Museum, Taipei)

Bitef teatar: Februar 2021 – Mesec nezavisne scene

Projekat Mesec nezavisne scene, poseban prostor za podršku nezavisnim autorima i trupama, biće realizovan i tokom februara 2021. u Bitef teatru.

Zbog situacije izazvane pandemijom virusa korona, Mesec nezavisne scene biće realizovan u izmenjenom, smanjenom obimu. To je u skladu i sa sloganom sezone Bitef teatra „Na ivici“ koji, između ostalog, podrazumeva i to da je celokupna pozorišna sezona na ivici održavanja.

Ove godine, u okviru programa Mesec nezavisne scene, publika će moći da pogleda dva nezavisna projekta.

U četvrtak, 4. februara od 19.00, na programu je produkcija trupe Upalimo reflektore „Čaj sa Kublaj-kanom“ autora Saše Radonjića, po adaptaciji i dramaturškoj intervenciji Aleksandra Milosavljevića.

U subotu, 13. februara od 19.00, na programu je „Rađanje čoveka na ivici“, prezentacija psihodrame terapeuta Vuka Vukovića.

Čaj sa Kublaj-kanom, monodrama sa dva lika

  • Tekst: Saša Radonjić
  • Pisac i Piščev glas: Jugoslav Krajnov
  • Adaptacija teksta i dramaturg: Aleksandar Milosavljević
  • Scenska muzika: Saša Radonjić
  • Dizajn svetla, zvuka i video: Boris Butorac
  • Izvršni producent: Jugoslav Krajnov
  • Produkcija; „Upalimo reflektore“
  • Trajanje: 60 minuta

„Čaj sa Kublaj-kanom“ je intimna, džepna enciklopedija mojih iskustava iz višemesečne borbe za život koja se odigravala 2009. godine, a sve u formi i ruhu monodrame. Kao u svakoj enciklopediji i ovde su sve odrednice do detalja verodostojne, odnosno predstavljene onako kako su se stvarno zbile, izuzimajući završnu mikronovelu koja baca reflektorsko metaforičko svetlo po dubini i širini tih stvarnih događaja. Autor se nada da njegova na ovaj način artikulisana iskustva mogu nekome nekada u suočavanju sa sličnim traumama biti od koristi, odnosno predstavljati podstrek u nepredavanju stihiji koja bi ih iznenada ponela. (Saša Radonjić)

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.