Naslovna » BG servis » Cvijićeva: Ozelenjavanje srednje zelene razdelne trake
Cvijićeva: Ozelenjavanje srednje zelene razdelne trake (foto: JKP "Zelenilo-Beograd")
Cvijićeva: Ozelenjavanje srednje zelene razdelne trake (foto: JKP "Zelenilo-Beograd")

Cvijićeva: Ozelenjavanje srednje zelene razdelne trake

Ozelenjavanje srednje zelene razdelne trake započeli su danas radnici Javnog komunalnog preduzeća „Zelenilo – Beograd“ u Cvijićevoj ulici.

Radovi su započeti na delu Cvijićeve ulice od raskrsnice sa Ruzveltovom, na potezu do raskrsnice sa Ulicom Starine Novaka, i nastaviće se duž cele ulice.

Srednju zelenu razdelnu traku Cvijićeve ulice posle radova krasiće više hiljada sadnica raznih vrsta ukrasnog šiblja i perena, šest stabala japanske trešnje i pet stabala ruja.

Pažljivim odabirom vrsta biljaka stručnjaci JKP „Zelenilo – Beograd“ omogućili su da zelenilo, koje će krasiti razdelnu traku, ima kontinuitet cvetanja kroz različita godišnja doba.

Već od februara, svojim žutim cvetovima površinu će ulepšati vrsta šiblja – zimski jasmin (Jasminum nudiflorum). Njega će u cvetanju, tokom marta i aprila, zameniti stabla japanske trešnje i ruja, a od aprila do juna cvetaće šiblje tamarisa. Na ovoj površini biće zasađeno i 36 sadnica oleandera, koji će cvetati tokom čitavog leta, kao i 30 sadnica juke i 1.400 sadnica lavande.

Ukrasne perene različitih vrsta, koje će biti zasađene duž razdelne trake, takođe će doprineti lepoti ove zelene površine. Za jesenji izgled površine, osim ovih biljaka, najviše će biti zaslužne sadnice kotonastera.

Na čitavom potezu na kom će se vršiti sadnja biće postavljen automatski sistem za zalivanje koji će biljkama omogućiti uspešan opstanak.

Po završetku radova ambijent čitave Cvijićeve ulice dobiće potpuno drugačiji izgled.

Ozelenjavanjem ove prometne saobraćajnice ne postiže se samo estetski već i ekološki značaj za okruženje.

Na ovaj način uređena razdelna traka doprineće amortizaciji negativnih uticaja saobraćaja kao što su umanjenje buke, apsorpcija zagađujućih čestica i izduvnih gasova, što do sada, zbog nedostatka zelenila, nije bio slučaj, saopšteno je iz ovog javnog preduzeća. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.