Naslovna » Izlasci » Izložbe » Etnografski muzej: Izložba „Seljak u karikaturi Ježa 1935-1990“
Etnografski muzej: Izložba "Seljak u karikaturi Ježa 1935-1990"
Etnografski muzej: Izložba "Seljak u karikaturi Ježa 1935-1990"

Etnografski muzej: Izložba „Seljak u karikaturi Ježa 1935-1990“

Od 10. februara do maja 2021. u Etnografskom muzeju biće otvorena izložba „Seljak u karikaturi Ježa 1935-1990″ dr Tatjane Mikulić.

Izložba posetiocima nudi nostalgično podsećanje na godine u kojima su satira i humor oblikovali jugoslovensku stvarnost.

Kao vodeći satirični časopis na jugoslovenskom prostoru, Jež je niz decenija, zajedno s njemu srodnim zagrebačkim Kerempuhom, ljubljanskom Pavlihom i sarajevskim Čičkom, kreirao i diktirao „puls“ zabavne štampe.

U periodu od 1935. do 1990. godine objavljeno je 2.650 brojeva Ježa s 1.075 karikatura seljaka – jednog od glavnih likova ovog časopisa. Na izložbi „Seljak u karikaturi Ježa 1935-1990″ predstavljen je samo njihov manji deo na kojima se seljak na specifičan način osvrtao na društveno-politička zbivanja u zemlji i svetu.

Prikazane karikature raspoređene su u četiri celine:

  • I predratni period… tokom koga seljak ismeva svoj težak život, rešava nacionalne probleme u Kraljevini i strepi od ratnih pretnji;
  • II posleratne godine… seljak je obeležio kao junak pun elana, učesnik socijalističke obnove i izgradnje zemlje;
  • III „zlatno doba“… kada u karikaturi dominiraju vedrije teme iz svakodnevice, seljakova opsesija sudnicama i kafanama, sklonost pijačnim prevarama, a veliku nepoznanicu za seljaka predstavljala je ubrzana modernizacija jugoslovenskog društva;
  • IV kriza… koja se u poslednjoj posmatranoj deceniji ogleda u sumornim i teškim karikaturama koje su reflektovale ekonomsku i političku krizu.

Etnografski muzej: Izložba "Seljak u karikaturi Ježa 1935-1990"

Izložba ističe značaj karikature kao sažete vizuelne forme izražavanja. Ukazuje na njen teorijsko-metodološki potencijal kao izvora istraživanja, naročito u kulturološkim proučavanjima fenomena odevanja.

Izložba je ujedno i omaž Ošišanom ježu koji je od svog prvog broja objavljenog 1935. godine bio i ostao najznačajniji satirični list na ovim prostorima.

U skladu s važećim epidemiološkim merama koje podrazumevaju ograničen broj posetilaca, otvaranje će moći da se prati uživo na Youtube kanalu Muzeja u sredu, 10. februara od 13.00.

(danubeogradu.rs)