Naslovna » Izlasci » Izložbe » Galerija Kombank dvorane: Izložba slika, skulptura i video rada Miloša Šobajića
Galerija Kombank dvorane: Izložba slika, skulptura i video rada Miloša Šobajića
Galerija Kombank dvorane: Izložba Miloša Šobajića

Galerija Kombank dvorane: Izložba slika, skulptura i video rada Miloša Šobajića

Galerija Kombank dvorane počinje sa radom 5. marta 2021. godine izložbom slika, skulptura i video rada Miloša Šobajića.

U okviru otvaranja izložbe, 5. marta od 15.00, ujedno će biti predstavljena i Šobajićeva knjiga „Mojih devet života“.

Na izložbi vrsnog umetničkog stvaraoca biće predstavljeno sedam monumentalnih slika nastalih u poslednjih desetak godina, kao i slika koja je obeležila početka „pariskog stvaralaštva“ slikara. Na izložbi će biti predstavljene i tri umetnikove skulpture koje su izlagane širom Evrope.

Navedena umetnička dela posle izložbe ostaće i predstavljaće deo trajne umetničke postavke Kombank dvorane, koja će na ovaj način odati posebnu pažnju i prostor posvetiti najvećem slikaru današnjice.

Srpski i francuski umetnik Miloš Šobajić rođen je 1945. godine u Beogradu. Završio je Likovnu akademiju u Beogradu 1970.

Živi i radi u Parizu od 1972. godine, a 2005. godine u Beogradu jedan je od osnivača Fakulteta za umetnost i dizajn pri Univerzitetu Megatrend, na kojem je profesor i dekan do 2014. godine, a potom postaje i počasni doktor i profesor emeritus. Gostujući profesor je bio na Luxun Academy of Fine Arts u Kini, gde predaje slikarstvo od 2004. do 2006. godine.

Imao je više od osamdeset samostalnih izložbi i izlagao na oko četiri stotine dvadeset grupnih izložbi po svetu. Njegova dela se nalaze u blizu četrdeset muzeja u svetu.

Godine 2018. ruska Duma ga je odlikovala ordenom Počasnog gosta Rusije, kad postaje i član Udruženja umetnika Rusije. Dobitnik je i niza nagrada i medalja u Srbiji: Zlatni orden Republike Srbije za dostignuća u umetnosti, Vukova nagrada, Zlatni beočug Beograda, nagrada Miše Anastasijevića i dr.

O Milošu Šobajiću je objavljeno blizu sedam stotina tekstova u francuskoj, italijanskoj, srpskoj, američkoj, japanskoj, grčkoj i nemačkoj štampi, kao i veliki broj televizijskih filmova i prikaza.

U Beogradu 2018. objavljuje svoju prvu knjigu pod nazivom „Slikaj i ćuti“, a 2021. objavljuje autobiografiju „Mojih devet života“.

O delu Miloša Šobajića je objavljeno pet monografija u Parizu, Beogradu i Londonu, čije su uvodne tekstove napisali Alen Žufrua, Peter Handke, Edvard Lusi Smit i drugi autori. Samostalne izložbe su mu organizovale prestižne institucije, muzeji i galerije, od Pariza, Rima i Brisela, do Kine, Amerike i Rusije.

U toku 2021. godine biće otvoren Muzej Miloša Šobajića u Beogradu.

Ova izložba biće otvorena do 1. maja 2021. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.