Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Krizni štab, Vlada Srbije i Grad Beograd: Nove mere bezbednosti za vikend
Nove mere bezbednosti i vakcinacija na Sajmu (foto: Nemanja Nikolić)
Nove mere bezbednosti i vakcinacija na Sajmu (foto: Nemanja Nikolić)

Krizni štab, Vlada Srbije i Grad Beograd: Nove mere bezbednosti za vikend

Krizni štab je jutros održao sednicu da bi eventualno bile donete nove mere bezbednosti za predstojeći vikend, 27. i 28. februara 2021.

Posle sednice, nije bilo izjava, ali su pojedini veliki mediji objavili da je odlučeno da ugostiteljski objekti rade do 14.00, uslužne radnje do 20.00, a prehrambene kao i do sada.

Vlada Srbije je donela konačnu odluku danas popodne.

Nove mere bezbednosti

»»» Ugostiteljski objekti tokom vikenda, nezavisno od toga da li imaju baštu ili ne, radiće od 6.00 do 14.00, a nakon toga je samo moguća dostava, ali ne i šalterska usluga.

»»» Ugostiteljski objekti u ski centrima, samostalni i oni u okviru hotela – za služenje hrane i pića tokom vikenda – mogu da rade samo ako su na otvorenom, u baštama, a šalter usluga u objektima na ski stazama je takođe moguća samo do 14.00.

»»» Objekti iz oblasti ugostiteljstva dostavu hrane i pića mogu da vrše 24 časa dnevno.

»»» Hoteli mogu da vrše uslugu služenja hrane i pića u svojim restoranima i kafe barovima takođe do 14.00 svim građanima. Od 14.00 do 22.00 ova usluga je dozvoljena samo osobama koje isključivo imaju uplaćen smeštaj u tom hotelu ili nekom drugom kategorizovanom smeštaju. Dakle, osobe koje nemaju prijavljen boravak u hotelu ne mogu biti uslužene u hotelskim kafićima i restoranima posle 14.00, tokom vikenda.

»»» Tržni centri, kladionice, dečje igraonice, teretane, fitnes centri, baloni za fudbal i druge sportove za dane vikenda radiće od 6.00 do 14.00. Sportski objekti koji imaju ranije zakazane aktivnosti biće dostupni i za te namene nakon 14.00.

»»» Trgovinski objekti, apoteke, benzinske pumpe, medicinske ordinacije, pozorišta, veterinarske ordinacije i laboratorije radiće kao i do sada.

»»» Frizerski i kozmetički saloni i objekti iz oblasti pružanja zanatskih usluga mogu ovog vikenda da rade od 6.00 do 20.00.

Nova sednica Kriznog štaba zakazana je za 1. mart.

(Beo)gradska vlast i nove mere bezbednosti

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da će od ponedeljka restorani, kafići i drugi objekti uslužne delatnosti raditi do 20.00:

– Mislim da skraćenje radnog vremena nema nikakve veze sa širenjem zarazne bolesti, jer je zaraza u restoranima moguća i u 12, 13, 15, 17 ili 21 sat, što ima veze sa poštovanjem mera. U Beogradu više nema žurki zato što se uključilo tužilaštvo, tako da oni koji ih organizuju mogu krivično da odgovaraju. Beograd je posredstvom Komunalne milicije i svojih inspektora, ali i uz pomoć Policije i Sanitarne inspekcije uspeo da zaustavi žurke, odnosno da nađe način da se mere poštuju, a da istovremeno radi privreda – istakao je Vesić.

On je naglasio da je jedan od njegovih argumenata bio i taj da ako se sve zatvori, onda će se žurke organizovati po kućama.

– U Beogradu je vakcinisano 285.665 ljudi, a revakcinisano njih 146.443. To znači da ćemo u narednih nekoliko dana izaći na 20 odsto punoletnog stanovništva koje se vakcinisalo i 10 odsto onih koju su primili drugu dozu vakcine – kaže Vesić.

Grad Beograd sa Zavodom za javno zdravlje priprema mere koje će se odnositi na koncerte i javne skupove, jer je u planu da se od kraja marta počne sa održavanjem koncerata kako bismo se polako vratili normalnom životu. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.