Naslovna » Izlasci » Pozorište » Mesec nezavisne scene u Bitef teatru: Rađanje čoveka na ivici
Rađanje čoveka na ivici (foto: Miloš Martinović)
Rađanje čoveka na ivici (foto: Miloš Martinović)

Mesec nezavisne scene u Bitef teatru: Rađanje čoveka na ivici

U subotu, 13. februara 2021. od 19.00, na repertoaru Bitef teatra biće prezentacija psihodrame terapeuta Vuka Vukovića – „Rađanje čoveka na ivici“.

Mesec nezavisne scene je projekat u sklopu novog koncepta Bitef teatra koji podrazumeva čvršće povezivanje sa temama i estetikama kojima se bavi Bitef festival i novog prostora za podršku nezavisnim autorima i trupama.

Na tragu pandemije koja je sa sobom donela neizvesnost, nova pravila i usložnjavanje već postojećih nehumanih hijerarhija i ljudske nepovezanosti, autori su se, pokrenuti globalnim procesom, usmerili ka istraživačkom poduhvatu mapiranja koordinata ljudskosti u ambisu budućnosti.

Terapeut će u Bitef teatru zajedno sa protagonistom, centralnom figurom psihodrame, kroz određenu životnu dilemu, a primenom psihodramskih tehnika, pokušati da istraži o kakvom je rađanju zapravo reč.

Spajanje psihodramske tehnike sa samom suštinom pozorišta ima za cilj da ohrabri ljude da se kroz katarzu ponovo uhvate u koštac sa sopstvenim fundamentalnim pitanjima, ne skrivajući se iza onoga gde smo danas.

Vratimo u pozorište komunalnu katarzu, dobro poznatu u antičkom pozorištu, pokažimo kako su emocije od suštinskog egzistencijalnog značaja, naročito danas. Samo baveći se emocijama, možemo proći kroz krizu kojoj svedočimo.

A postoji li zapravo bolje mesto gde se osećanja mogu proživeti nego u pozorištu, mestu intenzivnog susreta i razmene?

Rađanje čoveka na ivici – autorska podela

  • Terapeut: Vuk Vuković
  • Protagonista: Aleksandra Pavićević
  • Aux-i: Katarina Arizanović Milošević, Pavle Terzić, Albina Kučević, Zoja Nikolić, Milica Stefanović ‘
  • Art direkcija i dizajn: Tijana Arizanović
  • Trajanje: dva sata

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.