Naslovna » Izlasci » Izložbe » Narodni muzej u Beogradu: Izložba „Sreten Stojanović. Vrline karaktera i materijala“
Narodni muzej u Beogradu: Izložba "Sreten Stojanović. Vrline karaktera i materijala"
Narodni muzej u Beogradu: Izložba "Sreten Stojanović. Vrline karaktera i materijala"

Narodni muzej u Beogradu: Izložba „Sreten Stojanović. Vrline karaktera i materijala“

Narodni muzej u Beogradu obeležava Dan državnosti Republike Srbije 2021. godine, izložbom „Sreten Stojanović. Vrline karaktera i materijala“.

Autorka Vera Grujić predstaviće opus umetnika čije skulpture čine upečatljiv vizuelni deo identiteta srpske i jugoslovenske umetnosti 20. veka.

Svojim radom usmeren pre svega ka ličnom i trajnom, Stojanović je i sam govorio kako je upravo čovek i sam život ono što ga uzbuđuje, pokreće i menja. Verovao je da se prilikom umetnikovog vraćanja prirodi i on sam, svakim pojedinačnim delom, obnavlja poput prirode – nikad se ne ponavljajući. Upamćen je kao autor prostudiranih portreta svojih savremenika, istorijskih ličnosti i onih najbližih, članova porodice.

Stojanovićeve skulpture se odlikuju kako prepoznatljivim i autentičnim obeležjima vrlina ovekovečenih ličnosti, tako i izrazitim poštovanjem, isticanjem i uvažavanjem materijala u kojima skulptura nastaje.

Sublimirajući u svom radu izvorni talenat, sa znanjem i iskustvom stečenim obrazovanjem u Beču i Parizu, Sreten Stojanović je, težeći ka umetničkoj istini, tokom više decenija oblikovao i menjao svoja izražajna sredstva. Stvarao je svojim doživljajem i uzbuđenjem oblikovane skulpture, koje na čudesan način dublje, šire i dalje žive i komuniciraju kroz vreme.

Vaspitan i odgojen u duhu borbe za slobodu, Sreten Stojanović je bio umetnik koji je čitavog života intenzivno učestvovao u relevantnim društvenim i političkim zbivanjima, produktivno stvarajući dela u kojima neguje epsku tradiciju unoseći nezaobilaznu intimnu notu.

Ukazujući na trajnu vrednost bogatog i raznovrsnog umetničkog opusa Sretena Stojanovića, u Velikoj galeriji centralne zgrade Narodnog muzeja, izložen je izbor umetnikovih likovnih ostvarenja iz kolekcije Narodnog muzeja, upotpunjen radovima iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Narodnog muzeja Čačak, Muzeja Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, Umetničke zbirke SANU, ULUS-a, Muzeja pozorišne umetnosti Srbije i radovima iz privatnih kolekcija.

Izložbu Sreten Stojanović. Vrline karaktera i materijala će u petak, 12. februara u 12 časova, svečano otvoriti Marija Obradović, ministar uprave i lokalne samouprave. Svečanost će u skladu sa epidemiološkim rizicima biti održana uz prisustvo ograničenog broja zvanica.

Izložba će otvorena od 12. februara od 14.00 do 11. aprila 2021. godine. (danubeogradu.rs)

Izložba „Sreten Stojanović. Vrline karaktera i materijala“ – info

  • Mesto: Narodni muzej u Beogradu, Trg Republike 1a
  • Vreme: 12. februar (14.00) – 11. april 2021.
  • Radno vreme: utorak, sreda, petak, nedelja od 10.00 do 18.00; četvrtak i subota od 12.00 do 20.00; ponedeljkom je muzej zatvoren
  • Ulaznice: nedeljom je ulaz besplatan; ulaznica za stalnu postavku košta 300 RSD; ulaznica za aktuelnu izložbu košta 500 RSD, a za obe – 600 RSD
  • Više informacija: na ovom linku

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.