Naslovna » BG svaštara » Ekologija » Novi Beograd: „Zelena oaza“ protiv betona
Zelena oaza protiv betona (foto: Inicijativa "Zelena oaza")
Zelena oaza protiv betona (foto: Inicijativa "Zelena oaza")

Novi Beograd: „Zelena oaza“ protiv betona

Kako bi uredili svoj kraj, grupa stanara sa Novog Beograda pokrenula je inicijativu „Zelena oaza“. Krenuli su sa akcijom, kupili i postavili zemlju…

Početkom marta očekuje ih sadnja žive ograde, ukoliko vreme to dozvoli.

Veliki problem predstavljao je, kako kažu, „more betona“ koje su imali oko svojih zgrada, te su na inicijativu došli veoma lako, u kojoj učestvuju tri generacije stanara.

Kako kaže jedna od članica Milojka Maksić-Kozomara, pokušavali su i ranije, ali je jedini način bio da se stavi velika količina zemlje preko koje će izdržati biljke u životu.

– To je bila beživotna površina upravo zbog peska; ovo je Novi Beograd, nema zemlje… Sakupili smo novac, oko 400 evra i kupili i platili pravljenje ivičnjaka koji su izdigli površinu da bi mogli da nanesemo zemlju preko, da nam se održi trava i živa ograda – kaže Maksić-Kozomara.

Dok su to radili, pridružili su im se i stanari okolnih zgrada jer, kako kažu, ljude vezuju isti ciljevi.

– Neverovatno, pridružili su se i momci zdrave pameti, neki od njih su prvi put uzeli lopatu u ruke. Bilo je fenomenalno kad smo postavljali te ivičnjake. To nas je povezalo i pokazalo kako omladina pati i želi da bude angažovana i da svima nedostaje mesto za druženje. Žene traže da im emancipacija padne s neba, ali se u stvari ne trude da zaista preduzmu nešto i prve istupe radom i znanjem, jer ljudi tek tako prepoznaju nečije sposobnosti – dodaje Maksić-Kozomara.

Nove akcije uređenja ove složne komšije sprovešće početkom marta, a više informacija može da se pronađe na OVOM LINKU. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.