Naslovna » Izlasci » Film » Novi filmovi u bioskopima: Noćna smena
Novi filmovi u bioskopima: Noćna smena
Novi filmovi u bioskopima: Noćna smena

Novi filmovi u bioskopima: Noćna smena

Film „Noćna smena“ imao je svetsku premijeru na prestižnom filmskom festivalu u Berlinu 2020., a otvorio je i Festival francuskog filma u Beogradu.

Krimi drama, čiju pozadinu čini deportacija migranata, prikazivaće se od četvrtka, 4. februara 2021, na repertoarima domaćih bioskopa.

Policajci Viržini, Erik i Aristid pokušavaju da održe normalnim svoje intime dok se na dužnosti susreću sa svakodnevnim nasiljem. Jedne noći poverena im je neobična misija da na aerodrom odvezu migranta.

Na putu ka aerodromu Viržini otkriva da će čovek koga odvode biti osuđen na smrt ukoliko se vrati u svoju zemlju. Suočena sa nepodnošljivom dilemom, ona počinje da preispituje zajedničku misiju. Trio će imati samo jednu noć da odluči o sudbini ovog čoveka.

Deportacija migranata u drami En Fontejn čini osnov 24-časovnom uranjanju u srž policijske stanice, gde glavni akteri tokom jedne noći na dužnosti, dospevaju u nepredviđenu situaciju.

– Dopala mi se dinamika između ta tri lika. Svidelo mi se što imaju poslove koji ih ne obavezuju na razmišljanje jer moraju da slede jasno formulisana pravila. Ženski lik je taj koji podstiče na promenu i remeti rutinu. Njena vlastita krhkost i ranjivost navode je da postavlja pitanja i razmišlja o humanosti svog zadatka – rekla je rediteljka o filmu nakon berlinske premijere filma.

– Ona odlučuje da pročita dosije osuđenika kojeg moraju da otprate do aerodroma kako bi bio deportovan. Kada uvidi da bi on mogao da bude ubijen po dolasku u matičnu zemlju, ne želi da prihvati da je saučesnik u tome – dodala je Fontejn, ističući da je tokom rada imala priliku da posmatra deo svakodnevne rutine policajaca.

Film predstavlja adaptaciju romana mladog francuskog pisca Igoa Borisa iz 2016 godine.

Originalni naslov i prevod na srpski: Police / Noćna smena. Početak prikazivanja filma: 4. februar 2021. Dužina trajanja filma: 98 minuta. Država i godina proizvodnje: Francuska / 2020. Žanr: drama, krimić. Uloge: Omar Sy, Virginie Efira, Grégory Gadebois, Payman Maadi. Rediteljka: Anne Fontaine.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.