Naslovna » Porodica » Deca » Svetski dan čitanja bajki: Bila jednom jedna bajka…
Svetski dan čitanja bajki: Bila jednom jedna bajka... (foto: Pixabay)
Svetski dan čitanja bajki: Bila jednom jedna bajka... (foto: Pixabay)

Svetski dan čitanja bajki: Bila jednom jedna bajka…

U petak, 26. februara 2021. od 12.00, u Kulturnom centru „Čukarica“ biće obeležen Svetski dan čitanja bajki događajem „Bila jednom jedna bajka“.

Kako motivisati učenike da usvajaju tehniku čitanja, da čitaju izražajno i sa razumevanjem, u veku kratke, površne percepcije, kada se konzumiraju sadržaji koji zahtevaju vrlo malo ili gotovo nikakvo mentalno angažovanje?

U vreme kada empatija postaje nešto čega se samo sa nostalgijom sećamo, evocirati kod njih emotivni doživljaj koji nije isključivo vezan za sopstvene potrebe i probleme, nego je podstaknut ljubavlju prema drugima i životu uopšte?

Kako da se mladi školski naraštaj usmerava ka tome da svoja emotivna stanja ume i verbalno da izrazi? Kako decu suptilno usmeriti ka umetničkom estetskom doživljaju, u uzrastu kada već počinje vezivanje za ono lako prepoznatljivo, sladunjavo, jednom rečju – kič, i otvoriti im vrata jednog drugog sveta, gde jednostavno ne znači što i prosto? Gde su ohrabreni da budu autentični, a ne uniformisani da bi po svaku cenu bili prihvaćeni od grupe vršnjaka?ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Kako kroz umetničke forme podizati svest o potrebi jednog savesnijeg, brižnijeg postupanja prema svetu čiji smo deo, prema prirodi?

Od recikliranih materijala, od papira, kartona, plastičnih viljušaka, kašika, slamčica, korišćene ambalaže… učenici prvog i drugog razreda OŠ „Ujedinjene nacije“ kostimiraće se u likove iz bajki, u prinčeve, princeze, patuljke, dobre i zle vile… i takmičiće se u što boljem, izražajnijem čitanju bajki.

Tako će se, na način koji je deci blizak, kroz igru, kreativnost ali i upotrebu savremene tehnologije, pripremati da kroz život idu obrazovani, a da pritom zadrže svoju autentičnost i kao takvi pronađu što bolje mesto za sebe i svoju profesiju u budućnosti.

Ulaz je slobodan. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.